Ekots granskning av alternativhögern: En studie i inkompetens och propaganda

Idag publicerade Sveriges radios Ekot en "granskning" av Nordisk alternativhöger, signerad Emelie Rosén. Jag väljer citationstecknen kring granskning eftersom det hela är minst sagt ytligt; hon har lyssnat på några poddar samt pratat med ordföranden Christoffer Dulny, medieforskaren Kristoffer Holt och två anonyma gymnasiegrabbar i Finspång.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det 13 minuter långa inslaget börjar med ett avståndstagande. Ja, vi är på riktigt där nu; public service, som snart kommer tvångsfinansieras via skattesedeln, förser sina reportage med avståndstaganden. Det i sig är så urbota patetiskt att det borde få en att stänga av och använda sin tid till något vettigare, som att mata sin tamagotchi, men jag väljer att lyssna vidare för att se vad granskningen kommer fram till.

Reportaget tar sin början i Finspång. Jag kan inte låta bli att skratta till så att jag spiller lite kaffe på min nystrukna svartskjorta, men det är det värt. “Inte kan de väl…” hinner jag tänka innan jag hör att jo för tusan, de utgår ifrån “En liten film om Finspång”.

Och nu spårar det ur ordentligt, för samtidigt som Rosén flera gånger återkommer till att alternativhögerns vapen är humor och satir, försöker man ändå behandla innehållet i filmen som vore det Nordisk alternativhögers officiella program; “en plats som högerextremister kan drömma sig bort till”.

Nu skulle jag visserligen hellre leva i det fiktiva Finspång som beskrivs i filmen än i den Virtanenverklighet som påtvingas oss idag, men det är väl uppenbart för var och en att filmen, och mycket annat av satiren som kommit från alternativhögern, handlar om att driva med den bild regimmedia gärna vill måla upp av oss

Jag kommer på mig själv med att ha svårt att avgöra ifall Emelie Rosén är en av oss; ifall detta är satir och avancerat trolleri där hon använder statsradions resurser för att driva med dem själva. Men till slut får jag nog konstatera att det bara handlar om att statsradion håller en så här låg nivå. Det är flera veckor sedan hon inledde “granskningen”, och det bidde inte ens en tumme.

Allt som sägs går att läsa på Nordisk alternativhögers hemsida eller höra i deras podcast Vita pillret. Det enda exklusiva i Ekots granskning är fröken Roséns egna åsikter och tolkningar, och de var inte speciellt unika i sig heller: Att konstatera att svenskar är vita är en “tydlig högerextrem åsikt” och att vilja säkra sitt folks överlevnad är “hat”.

Verkligen originellt.

Min kollega Magnus Söderman blev så konfunderad av statsradions avståndstagande att han blev tvungen att ringa och höra sig för.

Emelie Rosén verkar mer än lovligt fascinerad av Christoffer Dulny och Nordisk alternativhöger, och det är svårt att inte få vibbar av den uppenbart förälskade VICE-journalisten som intervjuade Richard Spencer i slutet av förra året. Regimens kvinnor dras uppenbarligen till alternativhögern, kanske är det tanken på en tvåplansvilla i Finspång efter revolutionen som lockar?

Om skribenten

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Född 1982 och uppvuxen i Skogås söder om Stockholm. Flyttade utomlands redan 2007 och är numer bosatt med familj i Berlins utkanter.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp