Jimmie Åkesson – Gör något för svenskarna i Finland

Jimmie Åkesson
Är Jimmie Åkesson beredd att ställa krav på sina kollegor i Finland så svenskarnas intressen tillvaratas i landet? Detta är ett öppet brev till Jimmie Åkesson från en finlandssvensk kvinna som hoppas kunna få ett parti att rösta på.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det är väldigt positivt att ni valt att samarbeta med Sannfinländarna. Jag ser det som en viktig del med tanke på vår gemensamma historia och upprätthållandet av goda relationer mellan de nordiska länderna. Det är dock en sak ni borde ha i åtanke. Det är nämligen så att majoriteten av de styrande i Finland, inte bara Sannfinländarna, gör allt de kan för att få bort svenskan som nationalspråk här.

Det är vanligt att man i Sverige inte ens vet om att det finns svenskar i Finland eller tror att vi alla är tvåspråkiga. Så är det inte. Vi är många som knappt kan någon finska. Vi har enligt grundlagen rätt till service på vårt modersmål, men det blir bara svårare och svårare att få det i praktiken. I och med sjukhusreformen nu ska de dra in fulljouren i Vasa och anvisa oss till den helfinska orten Seinäjoki istället. Allt enligt planerna för att stegvis avveckla svenskan.

Finland har förbundit sig att lämna en rapport till Europarådet vart tredje år angående hur de sköter språkfrågorna, men är nu försenade med över tre sådana perioder. Om det är nonchalans eller medveten strategi kan man ju undra.

Att det blivit ett så stort hat mot oss finlandssvenskar beror på medveten felaktig historieskrivning i de finska skolböckerna. De finska eleverna får felaktigt lära sig att Sverige invaderat Finland, och inte att det faktiskt var ett och samma land där folk härifrån hade lika mycket att säga till om.

Vi finlandssvenskar som är nationellt sinnade är i en väldigt svår situation. Det finns inget parti för oss. Svenska folkpartiet har blivit vårt mest liberala parti som arbetar mest för invandring och säljer ut oss svenskar till finnarna bland annat med arbetandet för tvåspråkiga skolor, som i praktiken på alla ställen har visat sig gynna majoritetsspråket.

Sannfinländarna är förstås de som är mest drivande i arbetet mot oss svenskar, så fastän man kan hålla med dem i de flesta andra politiska frågor är det väldigt svårt för oss att rösta på dem så som det är nu, det är som att rösta för sin egen undergång. Det är de som fått igenom förslaget att slopa den obligatoriska svenskaundervisningen i skolorna.

Det vi vill är att få en förändring på deras synsätt på språkfrågan.

I dessa tider är det av allra högsta vikt att vi har ett gott nordiskt samarbete, och då är det gynnsamt för alla att ha ett gemensamt språk också. Alla övriga nordiska länder kan kommunicera på skandinaviska, och om då inte finnarna kan svenska är de väldigt utanför den gemenskapen. De har mycket sämre förutsättningar att jobba i övriga norden också. Kan de svenska har de dessutom lättare att lära sig alla övriga germanska språk.

Jag hoppas ni kan försöka påverka dem i språkfrågan och få dem att inse vikten av att kunna svenska. Allra helst kräva det av dem för att samarbeta med dem. De vinner inget på att hata och motarbeta oss svenskar. Vi måste samarbeta emot de allt större problem vi får i och med den så kallade globaliseringen.

Ändrar de sin ståndpunkt i språkfrågan ska jag och många andra gladeligen rösta på dem.

Är du intresserad av att läsa mer om vår problematiska situation kan du hitta en del i Facebookgruppen “Stå Upp För Det Finlandssvenska Språket” och Facebooksidan “Finlandssvensk Samling rf

Finlandssvensk kvinna

Om skribenten

Insändare

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp