Feministaktivister upp till kamp när män står på scen i Rättvik

Äger du en krog och vill ha levande musik. Kolla först med feministerna så att du bokar rätt artister. Det gjorde man inte i Rättvik.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Under Classic Car Week i Rättvik har etablissemanget Rättvik Bowling & Krog tänkt erbjuda levande musik. Dalademokraten uppmärksammade att man bara hade manliga artister bokade under veckan. Arrangörens svar:

– Vi lägger ingen värdering i vilket kön eller hudfärg det är på artisten eller gruppen vi har bokat. Fokusen ligger inte på vilket kön de har. Det har inte med saken att göra.

Dags att koppla in experterna! SVT Dalarna hoppade snabbt på tåget och man pratade med Annelie Johansson från Nätverket 50/50, vars mål och mening är att tvinga fram en “jämställd” musikscen. Vad hade hon att säga då?

– Just nu är inte icke-manliga artister representerade på scenerna i lika stor utsträckning som män, därför går det inte att bortse från kön. Den underrepresenterade gruppen måste sättas i fokus tills den kommer upp till normalstrecket.

Också föreningen Jämställd festival tycker att arrangörer måste boka kvinnliga artister i feminismens namn. Tidigare har man kritiserat Sweden Rock för att de inte hade tillräckligt med kvinnliga artister.

Jag har försökt hitta hur dessa föreningar försörjer sig men det är inte helt enkelt, och det finns fler än de två ovan som ägnar sig åt samma sak: att damsuga Sverige och jaga arrangörer som inte uppfyller deras krav på jämställdhet. Att skattepengar är inblandade, i ett eller flera led, kan vi nog ta för givet.

Ska inte ett privat etablissemang kunna hyra in vilka musiker de vill? Utan att bli käppjagade i media? Det tycker nog de flesta, utom de som sitter på makten och driver sin agenda.

När massinvandringen ledde till skenande sexövergrepp i Festivalsverige lanserade Emma Knyckare idén om en festival bara för tjejer… och applåderna ekade. Jag tänker inte hindra dem. Om någon krog eller bar eller nattklubb bara vill ha kvinnliga artister, väl bekomme!

Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma vem eller vilka som skall spela på deras scen och jag är övertygad om att samtliga besökare struntar i om det är kvinnor eller män som spelar… det är inte det som avgör utan kvaliteten.

Själv är jag ju patriarkal till tusen, och stolt över det. Det betyder inte att jag inte uppskattar musik framförd av kvinns – jag gillar bra musik. Punkt. Det jag inte gillar är dock när feministaktivister försöker tvinga mig (eller någon annan) att lyssna på något jag inte vill, bara för att någon med “rätt” pryl mellan benen framför det.

Etiketter

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp