Artikel Samhälle

Feministaktivister upp till kamp när män står på scen i Rättvik

Äger du en krog och vill ha levande musik. Kolla först med feministerna så att du bokar rätt artister. Det gjorde man inte i Rättvik.

Under Classic Car Week i Rättvik har etablissemanget Rättvik Bowling & Krog tänkt erbjuda levande musik. Dalademokraten uppmärksammade att man bara hade manliga artister bokade under veckan. Arrangörens svar:

– Vi lägger ingen värdering i vilket kön eller hudfärg det är på artisten eller gruppen vi har bokat. Fokusen ligger inte på vilket kön de har. Det har inte med saken att göra.

Dags att koppla in experterna! SVT Dalarna hoppade snabbt på tåget och man pratade med Annelie Johansson från Nätverket 50/50, vars mål och mening är att tvinga fram en “jämställd” musikscen. Vad hade hon att säga då?

– Just nu är inte icke-manliga artister representerade på scenerna i lika stor utsträckning som män, därför går det inte att bortse från kön. Den underrepresenterade gruppen måste sättas i fokus tills den kommer upp till normalstrecket.

Också föreningen Jämställd festival tycker att arrangörer måste boka kvinnliga artister i feminismens namn. Tidigare har man kritiserat Sweden Rock för att de inte hade tillräckligt med kvinnliga artister.

Jag har försökt hitta hur dessa föreningar försörjer sig men det är inte helt enkelt, och det finns fler än de två ovan som ägnar sig åt samma sak: att damsuga Sverige och jaga arrangörer som inte uppfyller deras krav på jämställdhet. Att skattepengar är inblandade, i ett eller flera led, kan vi nog ta för givet.

Ska inte ett privat etablissemang kunna hyra in vilka musiker de vill? Utan att bli käppjagade i media? Det tycker nog de flesta, utom de som sitter på makten och driver sin agenda.

När massinvandringen ledde till skenande sexövergrepp i Festivalsverige lanserade Emma Knyckare idén om en festival bara för tjejer… och applåderna ekade. Jag tänker inte hindra dem. Om någon krog eller bar eller nattklubb bara vill ha kvinnliga artister, väl bekomme!

Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma vem eller vilka som skall spela på deras scen och jag är övertygad om att samtliga besökare struntar i om det är kvinnor eller män som spelar… det är inte det som avgör utan kvaliteten.

Själv är jag ju patriarkal till tusen, och stolt över det. Det betyder inte att jag inte uppskattar musik framförd av kvinns – jag gillar bra musik. Punkt. Det jag inte gillar är dock när feministaktivister försöker tvinga mig (eller någon annan) att lyssna på något jag inte vill, bara för att någon med “rätt” pryl mellan benen framför det.

Annonser
Etiketter

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Populära kommentarer

 1. Då borde Annelie Johansson från nätverket 50/50 vara rasande i denna stund.
  Det är nämligen så att Falkenbergs kommun kommer anordna Emma Knyckares festival.

  Sen blir jag så trött på Annelies fördomar!
  :imp::persevere::grimacing:

  Hur fan vet hon att musikerna identifierar sig som män?
  Jag tycker att såväl musikerna som raggarna själva, skall få bestämma över sin könsidentitet.
  Det skall fan inte fröken Johansson göra!

  Herregud kom in i 2000-talet.

  Bara för man har skägg,gillar bilar och rockabilly så behöver man inte vara en cisman.

 2. Man undrar ju?
  Nu har jag inte läst grundkursen i hermeneutik men jag känner till många av queerteoretikernas neologismer och tankar.
  Men vad spelar det för roll om man avfärdar en dikotom könsuppdelning och lanserar idéen om det könlösa samhället, när man själv går runt och könsbestämmer musiker och besökare ?

  Då tror man inte ju sin egna världsbild!

  Skämt och sido.
  Magnus artikel är bra och viktig men den är omöjlig att kommentera utan humorn som vapen.

  För några år sedan så fick några genuskosor miljoner i skattepengar för att forska om bestick och musikinstrument ur ett geunsperspektiv.
  Man kom fram till att trumpeten och gaffel var patriarkala och hotade jämställdheten.

  "Hur används trumpeten för att skapa, befästa och återskapa maktrelationer och värderingar kopplade till kön? Verena Barth, doktor i musikvetenskap, undersöker i sin forskning trumpeten som genussymbol".

  Man tror hela tiden att galenskapen kommit till vägs ände, men varje vecka avlöser den ena dåren den andra i någon absurd teori.
  Nu inväntar man nästa intellektuella fyrverkeri då något jävla pulver skall forska om betongblock med de regnbågsfärgade genusglasögonen på .

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/category/genustrumpeten/

  http://www.genus.se/nyhet/symbol-for-kraft-och-manlighet/

  http://www.saralund.se/transvestit/artiklar/det-flytande-konet/

Dessa kommentarer är från vårt forum, ge dig in i diskussionen på forum.motgift.nu

3 fler svar

Folk som diskuterar detta på forumet:

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Skaffa tröjan!

Besök Det fria Sverige för fler sjyssta kläder och accessoarer

Senaste filmklipp

Varning för falska nyheter!

Varning för falska nyheter!

 

Tro inte på gammelmedias lögner! Gör som mer än 6000 andra och skriv upp dig på Motgifts nyhetsbrev och få en sammanfattning av det viktigaste från Skandinaviens ledande svenskvänliga alternativmedia. 

Det är helt gratis och du kan säga upp din prenumeration när du vill.

Du är nu uppskriven på nyhetsbrevet - välkommen!