Butiksägare står upp mot terrorism – trakasseras av polis och attackeras av fotbollssupportrar

En butiksägare i Sunderland som ville ta ställning mot terrorism har mött motstånd; från muslimer, polisen och senast också fotbollsupportrar som attackerade hans butik.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Efter att Storbritannien drabbats av flera muslimska terrordåd och det avslöjats att muslimska närbutiker finansierat muslimska terroristorganisationer utomlands funderade ägaren av Fletcher’s News & Booze, en närbutik i Sunderland, på vad han kunde göra.

För att markera satte han upp en skylt på sin butik där man kan läsa: Dont fund terrorism! Shop at Fletchers, flankerat av englands flagga. Många kunder uppskattade det och flera tog kort på sig själva framför butiken. Alla var dock inte lika nöjda.

En muslimsk närbutiksägare i kvaretet anmälde Fletcher’s och polisen besökte butiken för att kräva att skylten togs ned. Man hotade med att arrestera ägaren och när det blev klarlagt att så inte kunde ske, förklarade man att man i sådant fall kommer dra tillbaka alkoholtillståndet för butiken.

Kontrajihadisten Tommy Robinson uppmärksammades på händelsen och har försökt skapa stöd för butiksägaren. Som ett led i detta hölls en träff i butiken under helgen som gick, där Robinson närvarade för en boksignering och massor med boende kom förbi för att handla och ge sitt stöd.

Mitt upp i allt dök då fotbollssupportrar till det skotska laget Celtics upp. Samma dag genomfördes en vänskapsmatch mellan Celtic och Sunderaland i staden. Celticssupportrarna, som tidigare filmats när de gick genom staden och hyllade mordet på den brittiska soldaten Lee Rigby (Rigby överfölls av två muslimer på öppen gata år 2013 och mördades; mördarna försökte hugga huvudet av honom), attackerade närbutiken genom att kasta stenar mot kunderna och sedermera en bengal in i butiken. Att det var kvinnor och barn på plats struntade man i.

Bara minuter efter överfallet mot butiken konfronterades Celticsupportrarna som deltagit och en slogs till marken. Det utbröt också kravaller efter matchen mellan polis och supportrarna.

Filmen nedan är inspelad av Tommy Robinson precis efter att butiken attackerats och visar efterspelet.

Hur det kommer att gå med Fletcher’s butik är i skrivande stund oklart.

Varför går då Celticsupportrar till attack mot butiken? För att förstå detta måste man förstå konflikten på Nordirland mellan den katolska och protestantiska befolkningen. Celtic FC är en fotbollsklubb från Glasgow, Skottland, och det naturliga valet för de nationalistiska-katolska irländarna. Den politiska striden på Nordirland spiller över i fotbollskulturen och hatet mot britterna är påtagligt. Därtill hade Tommy Robinson tidigare i ett klipp på nätet kritiserat stödet för Palestina som Green Brigade, Celtics ultrasgrupp, ger uttryck för (åter igen, en del av den invecklade politiska och våldsamma historien på Irland och i Nordirland) och han såg till att bära en tröja från Glasgow Rangers (Celtics ärkerival) på plats i butiken.

Det är i den kontexten som Celticsupportrarnas agerande måste ses för att det hela inte skall vara fullkomligt obegripligt. Det är i sammanhanget ytterst sorgligt att vita eruopeer väljer att attackera andra vita europeer istället för att fokusera på den fiende som hotar oss alla och vad man än tycker om Robinson och konflikten på Nordirland så är det oacceptabelt att attackera en butiksägare som ger uttryck för ett motstånd mot islamiseringen.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp