Artikel Kultur

Bokbrännarna i Botkyrka – vi vet vart det slutar

Magnus Söderman skriver om "bokbränningar" i dagens värld och tittar närmre på vilka som ligger bakom dem.

Om det är något som etsat fast sig i mitt minne från skoltiden så är det vissa fraser som hamrades in metodiskt och så ofta tillfälle gavs. Allt som oftast handlade det om värderingar som ingick i vår ”demokratiska uppfostran” och mer ofta än sällan återkopplades det till grymheter som skall ha begåtts av ”högerextremister” under tidigt 1900-tal.

Sällan, om någonsin, kritiserades vänstern. Faktum är att jag inte kan minnas en enda gång som kommunistiska regimer kritiserades, vilket säkert, delvis, berodde på det faktum att svensk lärare åkte skytteltrafik till DDR.

Något jag minns är citatet från pastorn Martin Niemöller:

”När nazisterna hämtade kommunisterna,
teg jag;
jag var ju ingen kommunist.

”När de spärrade in socialdemokraterna,
teg jag;
jag var ju ingen socialdemokrat.

”När de hämtade de fackliga,
lät jag bli att protestera;
jag var ju inte med i facket.

”När de hämtade mig,
fanns det ingen kvar som kunde protestera.”

Det finns en sanning i dessa ord som jag tagit till mig och delvis formade orden mig till den rebellnatur jag är. Att jag sedan blev nationell och applicerade dessa ord på vår strävan kanske de inte räknade med. Men så är det och principen som Niemöller lyfter fram är riktig. Vi måste tala ut mot övertramp och övergrepp även om de inte drabbar oss själva!

Ett annat citat jag minns är från Heinrich Heine:

”Där man bränner böcker bränner man till slut även människor”.

Citatet har sedan fått överförd betydelse som ett försvar för det fria ordet och riskerna med att censurera och förbjuda böcker (eller tidningar etc.). Åter igen har jag tagit grundprincipen och vänt det mot den makt som vi lider under.

Vet du att det är fler böcker förbjudna i dagens Tyskland än det var under den nationalsocialistiska eran? Så är det. Fundera över det en stund.

Också i Sverige ”bränns” det böcker i överförd betydelse. Senast ut är Botkyrka kommun som gallrar ut böcker av ideologiska orsaker. De plockas ner från hyllorna och skickas till återvinningen på äktsvenskt miljömedvetet manér.

Bland annat har man ”bränt” somliga utgåvor av Astrid Lindgrens barnböcker. Biblioteket förklarar:

”Biblioteken i Botkyrka kommun har gallrat vissa utgåvor av Astrid Lindgrens ’Pippi i Söderhavet’ där det förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska…”

Jag upphör aldrig att förvånas över att det jag lärde mig som liten grabb, när jag skulle bli en god demokrat, snarare passar in på just den demokrati som jag lever i. Jag umgås och samtalar frekvent med personer som identifierar sig om ”nationalsocialister”, ”fascister”, ”nationalister” och så vidare… ”högerextremister” således.

En sak är säker. Det är sällan jag hos dessa hör rop efter förbud eller inskränkningar av de grundläggande nordiska hävdvunna rättigheterna om yttrande-, mötes-, demonstrations- eller föreningsfrihet.

Det är demokraterna som vill förbjuda, bränna och tysta och jag undrar om det kanske inte alltid har varit så.

Annonser
Etiketter

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Populära kommentarer

 1. Väldigt träffande artikel faktiskt. Det är den kraftiga vänstervridningen och kommunismen i skolorna, som påverkar vad vi får lära oss. Det var samma för mig. När det talades om kommunismen och Sovjet i skolan, så berördes bara det faktum att Sovjet inte var demokratiskt och att folk var fattiga. Inte ett ord om förbjudna böcker, folkmord en massé och allt det andra som kommunismen ställde till med.

  Detta med politiskt korrektas bokbål är något som behöver komma till allmänhetens kännedom.

 2. Det här som sagt bara början. Vi vet att i varje totalitär stat, där det funnits böcker, har indragning av författare, svåråtkomlighet och bokbränning förekommit. Och varit början.
  Så fascinerande att just vänstern står för detta som de hela tiden anklagar motståndarna för-och särskilt i tredje riket.
  Vet inte hur länge till de ska tjata om något för 70-70 år sedan när det händer här, just nu.
  Och efter Hamburg bör de för övrigt interneras eftersom de uppenbarligen är våldsbejakande terrorister. Och såna gilla vi ju inte i det öppna demokratiska samhället.

 3. Oerhört komiskt, oberoende kommunistiska SVT-kulturnyheterna gjorde en hit-piece mot Josefsson här om dagen efter den stora responsen från svenskar som blivit berörda av Josefssons sommartal i veckan angående bokbränningen av icke-önskvärd icke-politiskt korrekt litteratur. SVT-kultur kände sig så trängda att de var tvungna att gå ut och dementera Josefssons påstående. I Kulturnyheterna Ons 12 juli sände man ett reportage från Botkyrka där man intervjuade en man som insisterade att detta inte alls är censur utan att det nu och för all framtid kommer att gå att få tag på de politiskt inkorrekta böckerna om man bara ansöker om det. SVT-kultur-indiern börjar inslaget med: "Botkyrka kommun bränner böcker av ideologiska skäl det gäller t.ex. äldre versioner av Astrid Lindgrens Pippi i Söderhavet, det här hävdade journalisten Janne Josefsson i radioprogrammet Sommar i P1, men Botkyrka kommun säger att Josefsson har missförstått" (3 min 30 sek)

  Men nu måste de backa, förmodligen har Josefsson själv anmält inslaget eller liknande, för Kulturnyheterna fick göra avbön: (6 min 50 sek in)

  "Vi ska göra ett förtydligande, i ett inslag i Kulturnyheterna igår kunde det uppfattas som Uppdrag granskning-journalisten Janne Josefsson i sitt program i Sommar i P1 felaktigt hade påstått att böcker bränns efter utgallring i bibliotek, det har han inte - precis som andra sopor bränns - bränns även böcker så småningom i kommunens värmeanläggningar och det här beskrev han också i samband med att han diskuterade utgallring av böcker i bla Botkyrka kommun pga gammaldags uttryck som anses olämpliga idag"

  Jättekonstigt inslag och rättelse... Verkar inte som om Josefsson är särskilt populär bland nymarxisterna på kulturredaktionen. Sedan som jag har förstått det så var Janne symbolisk när han talade om att bränna böcker, autisterna på kultur verkar ta begreppet bokstavligt, självklart spelar det ingen roll hur någonting tas bort; utan det väsentliga är att det verkligen censureras, inte hur - efter en process - som någonting fysiskt förstörs. För en tids sedan skrev jag om Bradburys Fahrenheit 451 och hur den svenska staten brände Dan Parks olagliga konst, situationen är snarlik: https://www.motgift.nu/2016/05/14/den-dystopiska-framtiden-ar-har-fahrenheit-451/

 4. Bokbränningen är redan en internationell nyhet. Ni som vill framföra allt positivt med Sverige....bara konstaterar att ni får det jobbigt att hålla jämna steg med alla "frivilliga PR konsulter", alla dessa programstyrda robotar, i SVT, media och ute i kommunerna som tar eget initiativ utan att regeringen behöver lyfta ett finger. Utan ett direktiv, "vet" dessa genom känslan vad som måste göras, vad Röven och hans totalitära kommunistregim förväntar sig av sina "fotsoldater", (var det inte ungefär samma anda under Hitler och nazismen?) som i en strid ström promotar Sverige med bara mer negativ internationell PR. Det torde knappast vara en överraskning att Sverige redan har gjort sig ett stabilt rykte internationellt om att vara det i särklass sinnessjukaste landet i världen. Man behöver bara läsa utländska kommentarer.

 5. Nej det var det inte då nazismen är en papperskonstruktion från 1947.

  Tycker man att detta ens är jämförbart med de bokbränningar som förekom i tredje riket, så bör man ta reda på vilken typ av böcker som brändes, innan man bildar sig en uppfattning.

Dessa kommentarer är från vårt forum, ge dig in i diskussionen på forum.motgift.nu

4 fler svar

Folk som diskuterar detta på forumet:

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Skaffa tröjan!

Besök Det fria Sverige för fler sjyssta kläder och accessoarer

Senaste filmklipp

Varning för falska nyheter!

Varning för falska nyheter!

 

Tro inte på gammelmedias lögner! Gör som mer än 6000 andra och skriv upp dig på Motgifts nyhetsbrev och få en sammanfattning av det viktigaste från Skandinaviens ledande svenskvänliga alternativmedia. 

Det är helt gratis och du kan säga upp din prenumeration när du vill.

Du är nu uppskriven på nyhetsbrevet - välkommen!