HMF-lagen utökas med “transpersoner” från 2019

Gummiparagrafen om hets mot folkgrupp ska få tillökning. Från och med år 2019 kommer också "transpersoner" omfattas av denna lag vilket ger dem ett särskilt rättsskydd. I klartext ett stärkande av minoriteternas diktatur.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Hets mot folkgrupp definieras i brottsbalkens 16 kapitel där den 8 paragrafen att:

  1. uppsåtligen,
  2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
  3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Denna lag omfattar dock inte “en saklig och vederhäftig diskussion” eller uttalanden som görs i den privara sfären, säger man. Dock är lagen en gummiparagraf där rättens nyckfullhet och politiska sammansättning mer ofta än sällan de facto avgör vad som är brottsligt eller inte. Till exempel har personer dömds bara för att ha hänvisat till forskning om ras och IQ eller uttryckt uppskattning för en politisk ideologi.

Nu kommer lagen att få tillökning om regeringen får som de vill. I en lagrådsremiss föreslår man nu att också transpersoner skall omfattas, vid sidan av hudfärg och trosbekännelse. Sedan tidigare är homosexuella redan omfattande av lagen.

RFSL är jublande glada och deras vice förbundsordförande Magnus Kolsjö säger:

– Det är en viktig fråga, särskilt som vi ser att den här typen av aktiviteter bland hatgrupper mot hbtq-personer ökar. Och transpersoner är ju den grupp som inte har ingått i lagstiftningen förut.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp