Fransk utrikespolitik tvärvänder – bankirpesident Macron blickar mot Ryssland

Frankrikes president Emmanuel Macron tvärvänder fransk utrikespolitik gällande såväl inbördeskriget i Syrien som relationen med Ryssland. Samtidigt passar han på att ge en känga åt USA.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I en intervju med åtta europiska tidningar lägger president Macron ut sin utrikespolitiska inställning gällande konflikten i Syrien och konstaterar att han inte ser avsättandet av president Bashar al-Assad som någon eftersträvansvärt. Det finns helt enkelt ingen lämplig efterträdare menar Macron.

Samtidigt förklarar den franska presidenten att Frankrike nu kommer att verka närmare den ryska linjen med fokus på att krossa terroristgrupperna vilka Macron pekar ut som “fiender”. Han berättar också att Frankrike nu anser att man måste samarbeta med Ryssland för uppnå målet.

Och för att understryka den nya franska inställningen förklarar Macron att han inte tänker låta amerikansk neokonservatism diktera politiken utan att man nu eftersträva stabilitet i Syrien:

“Vad har varit resultatet av dessa interventioner? Misslyckade statsbildningar där terrorister blomstrat. Jag vill inte se detta i Syrien.”

Macron vidhåller dock idén om den “röda linjen” som inte får passeras och att man kommer att intervenera mot den syriska regimen om stridsgaser används. Frankrike kommer fortsatt att tillsammans med USA angripa och utradera lager av sådana vapen om man får kännedom om dem.

Samtidigt står Macron fast vad gäller konsekvensen av den neokonservativa politiken i Europa och kräver fortsatt att de medlemsländer i EU som vägrar att acceptera de flyktinkvoter som EU beslutat om måste lida konsekvenserna av sin vägran, utan att specificera vilka dessa konsekvenser är.

Macron menar att EU inte är någon mataffär där man kan välja och vraka som man vill.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp