Turkiskt parti redo för val i Österrike

Ett turkiskt parti gör sig nu reda för att ställa upp i det kommande valet i Österrike. Man tror sig inte vinna, men vill erbjuda ett alternativ och värna migranters intressen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

1999 grundades rörelsen Österrikes migrantarbetare av turkiska invandrare. Den första januari i år registrerades den som ett parti under namnet Nya rörelsen för framtiden (Neue Bewegung für die Zukunft) och man kraftsamlar nu för att ställa upp i valet i oktober. Tidigare har rörelsen ställt upp lokalt i staden Voralburg men nu har man självförtroende nog att ställa upp på riksplanet.

Partiet är uttalat för turkar i Österrike men säger sig inte vara exklusivt turkiskt eller muslimskt. Man stödjer Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Enligt den förra partiledaren stod partiet upp för de “bortglömda” i samhället.

För att bli representerade i parlamentet måste partiet erövra minst fyra procent av rösterna, något man inte själva tror kommer ske. Fokus kommer därför att ligga på att få ut sitt budskap, göra sig mer kända och erbjuda väljarna ett alternativ.

Att det finns utrymme för ett turkiskt och muslimskt parti i Österrike är tydligt. Det bor närmare 200 000 turkiska medborgare i landet och sammanlagt beräknas den turkiska populationen i landet till mellan 350 000 till 500 000. 2012 utgjorde de etniska turkarna 2,2 procent av befolkningen, en siffra som sakteliga stiger.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp