Var delaktig i ditt barns liv

Ett sätt att förena nytta med nöja kan ju vara att ta med sitt barn på jakt.
En uppmaning till alla föräldrar att ta mer del av sina barns liv och hur man kan göra det.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Efter att äntligen lyckats lyssna klart på ett helt avsnitt av Gomorron med Magnus så började tankarna snurra (som vanligt). Men det han pratade om idag är svårt att ta in, även om jag hört det så många gånger och är väl medveten om vad som sker. Men vem vill skada våra barn på det här viset? Igår till exempel läste jag en ”nyhet” på pendeltågets nyhetssveps-tv. Det är nu ”konstaterat”, enligt en studie, att barn som blir uppfostrade med genustänk blir mer öppna och snällare mot varandra än barn på förskolor där barn tillåts att vara barn och därmed ”faller in” i de stereotypa könsrollerna. Jag blir så trött. Kan vi bara låta barn vara barn?

Snälla!

De orden kan uppenbarligen inte upprepas för många gånger.

I den bästa av alla världar hade vi som föräldrar (eller blivande föräldrar) inte behövt oroa oss för dessa saker, vi hade kunnat skicka barnen till skolan i godan ro så att de kunde lära sig bra saker och sådant som de behöver. Men nu är vi inte där så hur gör vi då för att lyckas få sunda och normala barn i det samhälle vi lever?

Självklart är det bra om man som mamma eller förälder kan vara hemma länge med sina barn och kanske börja jobba deltid för att barnens tid på förskolor skall bli så kort som möjlig. Men det är inte alltid genomförbart och jag vet att det inte passar alla, vi är ju trots allt barn av vår tid.

När det väl är dags för förskola och skola så är det viktigt att man tänker på vilken förskola man väljer. Ställ frågor om förskolas värderingar, prata med andra föräldrar som har sina barn på förskolan och lämna såklart önskemål om hur ni vill att det skall vara och vad ni har för förväntningar på verksamheten.

När barnet väl är inskolat i verksamheten så tycker jag det är viktigt att fortsätta vara delaktig i hur barnen har det och hur verksamheten fungerar – under alla år barnen kommer gå i förskola och skola. Prata och fråga barnen hur deras dagar är, vad var bra, vad har varit mindre bara? 

Tycker du att någon pedagog har gjort fel? Ta inte det med barnen, lägg inte över dina värderingar på barnen utan ta det direkt med förskolan eller skolan. Om föräldrar har en dålig attityd och inställning mot förskola, skola och lärare kommer barnen med all säkerhet också få det och det kommer försvåra barnens vistelse där betydligt.

Hur kan man vara mer delaktig:

  1. Var med ditt barn en dag eller några timmar några dagar utspritt på varje termin för att se hur det är där barnet tillbringar mycket tid. Detta brukar (och borde) uppskattas av både barn och lärare.
  2. Gå på föräldramöten och utvecklingssamtal.
  3. Finns det exempelvis ett enhetsråd på skolan så rekommenderar jag varmt att vara med där. Du får då reda på lite mer information om hur skolan och rektor planerar verksamheten. Jag lyckades faktiskt, genom mitt engagemang i ett sådant, hindra RFSU från att komma till barnens skola och ha ”sexualupplysning”, samt att jag kunde väcka en dialog med fröknarna om deras ”nya” projekt som handlade om läsförståelse med inriktning på genusperspektiv.
  4. Engagera dig i föräldraförening om det finns en sådan. 
  5. Gör läxorna med ditt barn i den mån du kan. Där kan du vara med och påverka och påpeka rätt och fel i den aktuella undervisningen som barnen får. Ju äldre barnet blir, desto mer kan du lägga in sunda värderingar och förklaringar om vad som egentligen är rätt och fel. Och upptäcker du något uppenbarligen fel i det barnen lär sig (exempelvis när det är valår så kan det lätt ges felaktig information om de olika riksdagspartierna), ta ett samtal med berörd lärare, våga ifrågasätta om du vet att de har gjort fel.

När det gäller barnens fritid så vet jag att det är svårt att få tiden att räcka till. Man jobbar länge, barnen har läxor och diverse aktiviteter som de bör och vill åka på. För att barnen skall få en sund tillvaro tror jag det är en fördel om man som förälder går in och sätter en begränsning på hur många aktiviteter barnen skall vara med i. Har man fler barn så bör barnen göra färre saker. Ni skall orka vara en familj också inte bara ha ett pressat schema med massor med måsten och tider att passa och ett evigt pusslande. Det mår ingen bra av.

Kanske kan du som förälder vara delaktig i någon av barnens aktiviteter för att få mer tid tillsammans med ditt barn och du får dessutom möjlighet att lära känna barnen som ditt barn umgås med. Alla barn behöver sunda vuxna förebilder som finns där för dem och visar vad som är rätt och vad som är fel. Var heller inte rädd för att tillrättavisa ett annat barn som gör fel.

Bor du i ett kvarter med många barn? Hälsa på barnen, fråga hur det är och så vidare. Visa att du ser barnet och att du finns där. Vi behöver sträva efter att bli som de goda förebilder som vi av vår generation hade i form av våra mor och farföräldrar.

Och glöm aldrig någonsin de 14 orden.

Fru G.

Om skribenten

Insändare

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp