Rund fotbollsplan skall bekämpa patriarkatet bland barn

Efter att ha tittat på forskning har Boverket kommit fram till att killar och tjejer aktiverar sig olika utifrån olika miljöer (vilken upptäckt va?) och detta har nu resulterat i en rund fotbollsplan i Borås.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det är i Sjöboparken i Borås som den runda fotbollsplanen har byggts med det uttalade syftet att inkludera tjejer mer. Enligt Anton Spets, parkchef, ligger det till sålunda:

– När det inte finns en tydlig form och tydliga linjer tenderar inte pojkar att ta över. Det här ska vara inbjudande för alla. Man får uppleva och upptäcka ytan på sitt eget sätt.

Barnen i parken har inget emot planen utan tycker att den är rolig och när en klass från Sjöboskolan är på besök går det inte att ta miste på det, en flicka säger:

– Om man har en fyrkantig plan måste man alltid springa rakt. Här kan man springa lite hur som helst.

Hennes kompis håller med:

– Jag tycker inte det är så roligt med linjer för då är det alltid att det ska vara någon annans boll, så jag tycker det är bättre med den här planen.

Är nu detta något att arga upp sig över? Vad är det för fel med en rund fotbollsplan? I sig själv, inget alls. Barn, ungdomar och vuxna har spelat boll på de mest varierande typer av planer man kan tänka sig och det är i allt väsentligt positivt att ungarna i Borås kickar boll.

Dock finns det vissa saker som är värda att påpeka. Först och främst att denna runda plan har skapats av ideologiska skäl, utifrån en modernistisk idé om “könsmaktstrukturer” och avsky mot tävlan och själva tanken på vinnare och förlorare. Något dagens snöflingor inte kan acceptera.

Ser vi denna runda plan i ett större perspektiv, där fotbollsspelande barn inte längre skall lära sig att vinna eller förlora och där man anser det vara problematiskt att småpojkar och småflickor leker olika så blir det bekymmersamt.

Låt oss bara ha det i åtanke.

Och flickorna satt bredvid och tittade på, trots den runda planen.

Att pojkar tar över på fotbollsplanen är som det är och det är inget att ändra på. Pojkar är pojkar, flickor är flickor. Det bästa är om de får leka som de vill och ha möjligheter till det. Vuxna ska hålla sig borta så långt det är möjligt och tillåta barnen att utveckla sina sociala färdigheter.

Ha gärna en rund plan med sneda mål. Det finns tusen skäl till att det är bra. Men se inget problem med att pojkar och flickor är olika och se till att det finns en riktig plan för riktig fotboll också.

För övrigt, när Motgifts fotograf var på plats i Sjöboparken noterade han att pojkarna spelade boll på planen, medan flickorna satt bredvid och tittade på.

Etiketter

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp