Efter slopade id-kontroller, kraftig ökning av asylanter till Sverige

Det tog bara några dagar innan de slopade id-kontrollerna gav effekt. Under helgen har gränspolisen märkt av en markant ökning av asylanter i Skåne.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det var i torsdag förra veckan som regeringen tog bort id-kontroller för resande från Danmark. Men gränskontrollerna i Sverige finns kvar och det är här man nu kunnat se en markant ökning av asylsökande sedan i torsdag.

Id-kontrollerna gjorde att migranter inte kunde söka asyl i Sverige, eftersom de stoppades innan de kommit in i Sverige (asyl kan bara sökas på svenskt territorium). Tidigare under året har det rört sig om ungefär fem personer i veckan.

Denna siffra steg från och med torsdagen och hittills har 24 styckens släppts in för att söka asyl medan 88 personer avvisades. Denna siffra har tidigare legat på mellan 40 och 100 i veckan.

Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd, tror att fler är att vänta:

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige.

Vi har varnat för att vi inte på långa vägar sett slutet på den flyktinginvasion som inleddes på våren/sommaren 2015. När väl de svenska politikerna reagerade var det eftersom Sverige höll på att krascha. Det har dock varit tydligt att man vill, så fort som möjligt, öppna upp gränserna. Detta är vad som händer nu.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp