Valet i Frankrike – patrioter mot nationalister?

Med i stort sett alla röster räknade vet vi nu hur det gick i det franska presidentvalets första omgång. Jonas De Geer kommenterar vidare.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

De preliminära franska valresultaten visar på det alla förväntat sig: segrarna i franska presidentvalets första valomgång är Emmanuel Macron och Marine Le Pen, i skrivande stund på 23 procent var. Efter dem kommer François Fillon och vänstersocialisten Jean-Luc Mélenchon på 19 procent var. Det är första gången i Femte republikens historia som det konventionella franska högerpartiet, det gamla gaullistpartiet, Frankrikes moderater, om ni så vill, inte går vidare till andra valomgången.

Valets stora förlorare är socialistpartiet, det står redan klart, vars kandidat Benoît Hamon i nuläget inte får mer än 7 procent. Det är förvånansvärt lågt, trots att sittande presidenten, partikamraten Hollande, har varit en ovanligt osympatisk figur och usel i ämbetet och både Macron och Mélenchon är före detta socialistiska ministrar som skapat sig andra plattformar, till höger respektive vänster om Parti socialiste. Hamon har redan varit ute i en presskonferens och uppmuntrat sina väljare att rösta mot Le Pen eftersom hon är ett hot mot franska värden: Republiken, Människovärdet, hundar, katter, kaniner, blommor, läskunnighet i förorterna, blablabla. Mélenchon kommer garanterat att göra samma sak – uppmana till uppslutning bakom Macron, mot fascismen, alla som vill döda svarta barn i förorterna,  förnekar Förintelsen och ifrågasätter EU.

Redan där har vänstern nästan en majoritet. Zombie-högerns väljare kommer knappast i någon nämnvärd utsträckning att sluta upp bakom Le Pen, tvärtom kommer fler att rösta på hennes motståndare. Faktum är att Fillon nu under kvällen precis uppmanat sina väljare att rösta mot Front National, mot “extremismen”.

I Figaros teve (och det är alltså den stora högertidningen) har programledarna med illa dolt gillande precis berättat om att vänsterextremister har anordnat en ”spontan protest” i centrala Paris.

Det är liksom inte bara en gimmick när Marine Le Pen säger att hon är den enda icke-etablissemangskanditaten.

Macron har precis (detta skrivs 22.30, söndag) hållit vad som var ett veritabelt segertal. Han själv och alla andra vet nu att det är givet att han blir näste president om två veckor. “Patrioter mot nationalister” är parollen den ambitiöse lille mannen lanserade i kväll. “Patriote” var synonymt med revolutionär dräng/bödel under Franska revolutionen, det är det han anspelar på, som hans sort alltid gör. Det är den enda förmenta legitimiteten den korrupta franska eliten kan åberopa: Revolutionen, republiken. Det är så motbjudande att se dessa välklädda, välfriserade, välmanikyrerade, duktiga och dresserade karriärister hylla det vidriga blodbad den där “revolutionen” gick ut på. Dess ledare utförde också det moderna Europas första verkliga folkmord, det i Vendée. Men det var ett gott folkmord.

Trots att stödet för Madame Le Pen är uppmuntrande för oss alla bör ingen göra sig några illusioner om att hon skulle ha någon som helst chans att vinna i en andra valomgång. Nu kommer makten att gå in för att mobilisera hela samhället: barn, senildementa, djurvänner och alla som någonsin älskat någon mot fascismen, främlingsfientligheten och ondskan.

Lite klassisk, orkestrerad politisk masshysteri à la française, med andra ord.

Hursomhelst är det likväl en etappseger, inte bara för Marine Le Pen i franska presidentvalet, utan för alla som värnar om Europa och dess folk.

Det sanna Frankrike – le Pays réel – vaknar sakta men säkert.

Om skribenten

Jonas De Geer

Jonas De Geer

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp