Kortfattat

Utlänningar som föder barn i Malmö ska få extra hjälp – just nu utbildas yalladoulor!

En yalladoula under utbildning.
Nu ska utländska kvinnor i Malmö få extra hjälp vid förlossningar då kommunen utbildar yalladoulor, medan kvinnor i Norrland tvingas lära sig hur man föder i bilen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Svensk förlossningsvård är i kris och förlossningsavdelningar lägger ned. När BB i Sollefteå lade ned kände sig ABF tvingade att starta en kurs om hur man föder barn i bilen, allt fler i Norrland kommer få göra det och komplikationer kommer att komma som brev på posten gjorde (förr). Det finns helt enkelt inte pengar, menar man, att se till så att kvinnor kan föda säkert i stora delar av Sverige.

Nu ska staten dock skjuta till 500 miljoner extra. Delar av dessa hoppas Malmö kunna roffa åt sig för sitt nya projekt – yalladoulor. Dessa yalladoulor som nu håller på att utbildas av Malmö stad är vare sig tolkar eller barnmorskor… de är kvinnor och pratar några av de språk som talas i Malmö.

Som yalladoulor är det tänkt att de skall vara en länk mellan kvinnor som föder barn men inte kan svenska, och vårdpersonalen. En kursdeltagare, Amal Hussein, som satsar på att bli fullfjädrad yalladoula, berättar:

– Jag känner jättemånga kvinnor som inte har bott i Sverige så länge och som inte vet hur de ska kommunicera med vårdpersonalen. Det här är jättebra tillfälle att hjälpa dem och vårdpersonalen, att kunna bryta den här kommunikationsbarriären.

Malmö stad är eld och lågor inför projektet men ännu finns inga pengar öronmärkta för att kunna hålla liv i doulo-projektet över tid. Men utav de 500 miljoner som regeringen ska skjuta till, finns det säkert ett par miljoner som kan se till så att Malmös yalladoulor kan jobba på… med tanke på den demografiska utvecklingen och andelen utlänningar som föder barn jämte svenska, så lär de ha att göra.

I Norrland däremot, där för man göra sig redo att föda i bilen.

Varning för falska nyheter!

Varning för falska nyheter!

 

Tro inte på gammelmedias lögner! Gör som mer än 6000 andra och skriv upp dig på Motgifts nyhetsbrev och få en sammanfattning av det viktigaste från Skandinaviens ledande svenskvänliga alternativmedia. 

Det är helt gratis och du kan säga upp din prenumeration när du vill.

Du är nu uppskriven på nyhetsbrevet - välkommen!