Fyrstjärnig amerikansk general inspekterar upprustningen av Gotland

Sverige rustar upp på Gotland och en fyrstjärnig amerikansk general inspekterar trupperna. Är detta ett uttryck för svensk neutralitet?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

2015 beslutade regeringen att Sverige åter igen skulle börja placera ut permanenta militära förband på Gotland. Idag finns ett förband av kompanistorlek på ön och mer skall till. Upprustningen av Gotland väcker intresse och såväl stats- som försvarsminister har nyligen besökt (eller skall besöka) ön.

En annan person som är på plats för att inspektera Sveriges upprustning av Gotland är den fyrstjärniga amerikanska generalen David G. Perkins, chef för United States Army Training and Doctrine Command med 120 000 under sitt befäl. Till P4 Gotland berättar han om Gotlands betydelse:

– Med en markbas på Gotland kan du kontrollera både luftrum och sjöterritorium samtidigt som det kommer att medföra en ökad förmåga och kapacitet.

Sverige är, enligt utsago, fortsatt neutralt, vars trovärdighet naturligtvis naggas i kanten av den amerikanska generalens inspektion. Men det är också ett tydligt tecken på den väg som regeringen valt. Om detta skapar mer eller mindre osäkerhet i regionen återstår att se.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp