Mays val i juni

Nyval utlyst i Storbritannien. Men varför?
I princip från ingenstans bestämde sig Theresa May, Storbritanniens premiärminister, för att utlysa nyval. Vad beror det på? Jonas De Geer ger här sina tankar kring detta.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Val i Storbritannien utlyst till den 8 juni. Rätt hastigt och lustigt. Normalt sett så brukar sittande regeringar i stort sett ändå använda sig av den femårs-period de har på sig. Bara två år nu alltså.

Premiärminister Theresa May säger i dag att det är för att landet behöver en stark och stabil regering inför Brexit. Det är ett rätt märkligt argument, i synnerhet eftersom hon själv konstaterar att Brexit inte utlöst några nämnvärda problem.

I nuläget blir det en valseger för Tories, det är rätt säkert. Jag har en soft-spot för Jeremy Corbyn, eftersom han faktiskt har en sympatisk framtoning och är något så sällsynt som en politiker som tror på vad han gör, men man hade snarare kunnat välja Billy Bragg till Labour-ledare. Liberaldemokraterna är så dåliga och bleka, har så klent ledarskap i dag att de också är uträknade inom en nära framtid, Tim Farron är så okarismatisk att även de som inte sympatiserar med partiet saknar Nick Clegg. Alla andra partier är obetydliga. Utom SNP. I Skottland. Och det är från Westminsters perspektiv ett tillbakabildat ställe som man skiter i sedan drygt tre hundra år.

Men då är ju frågan – varför vill Tories befästa och förlänga sitt maktinnehav just nu?

Det handlar knappast om Brexit. Storbritannien är en alldeles för viktig ekonomi och politisk kraft för att någon skulle isolera dem eller straffa landet politiskt eller ekonomiskt. Vem skulle göra det – Tyskland? Frankrike? Italien? Knappast. Vi ska inte heller glömma att London City var åtminstone ett av världens finansiella centra, om inte dess finansiella centrum, långt, långt innan dagens europeiska union ens var påtänkt och är det än i dag.

Jag befarar att den brittiska regeringen utlyser det här valet, som trots allt kan kallas för extraordinärt (om än inte i teknisk bemärkelse), eftersom det är nya impopulära krig på gång i den nära framtiden. Om det är vad Trumps puppet-masters vill så vet britterna det förmodligen före den amerikanske presidenten själv och de kommer givetvis att sluta upp vid USAs sida, som vanligt.

Om skribenten

Jonas De Geer

Jonas De Geer

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp