Islamister och antifascister huvudspåren efter bomber i Dortmund

Två personer, en spelare och en polis, skadades vid ett bombdåd mot fotbollslaget Borussia Dortmunds spelarbuss. Både islamister och vänsteraktivister har tagit på sig dådet.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Minst tre explosioner utlöstes i närheten av fotbollslaget Borussia Dortmunds spelarbuss under tisdagskvällen när laget var på väg till en match i Champions League mot AS Monaco. En spelare, den spanska försvararen Marc Bartra, skadades av glassplitter och fördes till sjukhus där han under natten tvingats operera handleden. Även en polis som körde motorcykel framför bussen ska ha skadats lindrigt.

Polisen följer just nu två huvudspår – det ena islamistiskt och det andra så kallat antifascistiskt.

Ett meddelande ska ha lämnats på platsen, skrivet på tyska, där attentatet sägs vara ett islamistiskt sådant och ett svar på Tysklands deltagande i västmakternas bombningar mot Islamiska Staten. I brevet står också att från och med nu står idrottsmän och andra kändisar från Tyskland och “andra korsfararnationer” på “Islamiska Statens dödslista”.

Det andra spåret grundar sig i ett uttalande från en antifascistisk grupp som tagit på sig dådet, vilket man menar är ett svar på att fotbollsklubben inte gjort tillräckligt för att motverka “rasister, nazister och högerpopulister”.

För polisen pågår nu ett massivt arbete med att säkra alla spår och försöka hitta gärningsmännen.

Gårdagens match mellan Dortmund och Monaco ställdes in och ska istället spelas på onsdagskvällen. När beslutet nådde stadion så började Monacos fans att skandera “Dortmund” i solidaritet med den drabbade föreningen.

Om skribenten

Redaktionen

Redaktionen

Logga in

Du är inte inloggad








» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp