Trumps militäraktion mot Syrien var farligt nära att utlösa militär konflikt med Ryssland

Den ryska fregatten Amiral Grigorovich ses här stäva genom Bosporen, påväg mot Medelhavet och Syrien.
Just nu pågår ett högt spel kring Syrien. Donald Trumps beslut att attackera den suveräna staten för några dagar sedan kan få allvarliga konsekvenser.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Efter att president Donald Trump beordrade att kryssningsrobotar skulle sättas in mot en syrisk militärbas har USA:s relation med Ryssland nått nya bottenrekord.

Gasattacken, som fortfarande inte är utredd, fick den amerikanska presidenten att vända 180 grader och beordra ett robotangrepp på den flygplats som man menade attacken utgått ifrån. Dock skall man ha förvarnat Ryssland och enligt uppgift skall syrierna delvis hunnit evakuera flygbasen.

Det till trots har relationerna mellan USA och Ryssland kraftigt försämrats, vilket tydligt framgår av uttalandet från Rysslands premiärminister Demitri Medvedev:

“Istället för en utarbetad plan för gemensam kamp mot den största fienden, Isis, har Trump-administrationen visat att den kommer att slåss vilt mot den legitima syriska regeringen. Det står i klar strid med internationell rätt och skedde utan FN-mandat. Och det skedde i strid med USA:s egna regler som kräver att kongressen ska fatta beslut innan militära medel används, förutom vid angrepp mot USA, på gränsen till en militär konfrontation med Ryssland.”

Som svar på USA:s attack har Ryssland lovat att hjälpa Syrien att bygga upp deras luftförsvar och man har därtill förstärkt närvaron i Medelhavet genom att förlägga fregatten Amiral Grigorovich till den ryska flottbas som Syrien upplåtit i staden Tartus.

 

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp