Parallella rättsystem utmanar polisen i Göteborg – en kraftmätning pågår

Polisens övertag inte längre självklart i Göteborg.
I delar av Göteborg kämpar polisen och kriminella om makten över områden. Och i det vakuum som uppstår när polisen tappar tar kriminella över "rättsskipningen", på sitt eget sätt.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Enligt polisen i Göteborg har alternativa rättsystem tagit över i somliga områden i Göteborg. Ett exempel är en släkt bestående av 120 personer som dominerar en del av nordöstra Göteborg:

– Jag har själv varit med och jobbat ute på gatan när de skrikit till mig att det är de som bestämmer i Angered och inte polisen. Det är ett modus man använder att man samlar ihop flera personer för att skrämma upp och behålla sitt våldskapital.

Orden är polischefens i Angered, Ulf Merlander.

Totalt rör det sig om fem stadsdelar i Göteborg vilka pekas ut i en polisrapport. Dessa områden är särskilt utsatta, med hög kriminalitet, låg tillit till rättsväsendet hos de boende och egna parallella rättsystem. Det är i allt väsentligt platser som inte är Sverige längre, eftersom att svensk lag inte är lagen och polisen inte den enda aktören. Till och med är det så illa att polisen menar att det pågår en kraftmätning mellan de kriminella och polisen om kontrollen av området.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp