Också i Bromölla besegrades “tysthetsnormen” – bibliotek tvingas stänga tidigare

Död och lugnet och tystnaden på biblioteken; död åt "tysthetsnormen"!
"Tysthetsnormen" fortsätter att utmanas i Sverige. I Bromölla har man kommit en bit på vägen att besegra den, vilket bör applåderas av pk-isterna!

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Minns du “tysthetsnormen” som debatteras i början av förra året? Debatten uppstod i kölvattnet av uppgifter kom fram om hur fler och fler bibliotek (företrädesvis i sociala utanförskapsområden, som det heter på pk-språk) tvingades stänga, anställa väktare och se hur personal råkade illa ut när “ungdomsgäng” (som det heter på pk-språk) tog över. Motgifts Magnus Söderman kommenterade det hela bland annat så här:

“Exempelvis ansåg Katti Hoflin, statsbibliotekarie i Stockholm, att man inte kan förutsätta att ‘nya besökare’ ska kunna alla koder som gäller. Hon tyckte också att biblioteken fyllde vidare sociala funktioner än lärande och läsande; biblioteken var en plats att ‘mötas’ och ‘kyssas’ på, en plats där besökaren ska kunna ‘prata, plugga och skratta högt’. Också Niclas Lindberg, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, klev in och ifrågasatte själva ‘tysthetsnormen’.”

Nu har “tysthetsnormen” återigen stött på patrull och denna gång i Bromölla. Barn- och ungdomsgäng har stökat till den milda grad att man nu måste kapitulera och stänga igen biblioteket tidigare. Förr kunde man ha öppet till 19.00 men nu blir det till att stänga från 16.00 istället. Inte ens väktare har kunnat avhjälpa den unga pöbeln som dragit fram.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp