SVT vägrar hjälpa åklagare efter Hallsbergsupploppet

Sveriges television
(Foto: Björn Björkqvist)
Sveriges television tycker det är viktigare att "rätt" bild av Hallsbergsupploppet publiceras än att åklagare får hjälp att utreda händelsen. Därför vägrar de att lämna ut opublicerat material.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Den 6 mars drabbades Alléskolan i Hallsberg av kravaller. Bråken inleddes redan den 3 mars då två invandrargäng drabbat samman och även vandaliserat skolans inredning. När polisen kom till platsen den 6 mars vändes dock invandrarnas ilska mot polisen istället. Maskerade och beväpnade med stora stenar gick de till attack mot rättsväsendet. Skolans elever uppmanades att hålla sig inne medan kaoset pågick på skolgården.

Sveriges Television var snabbt på plats och kunde dokumentera upploppet. Åklagaren som utreder ärendet har bett SVT om det opublicerade materialet för att på ett korrekt sätt kunna väcka åtal mot de skyldiga, men statliga SVT vägrar att hjälpa till.

Den 24 mars beslutade därför tingsrätten att materialet ska lämnas ut men nu har SVT överklagat beslutet till hovrätten. Anledningen är att ett utlämnande skulle försvåra SVT:s möjligheter att fullfölja sitt publicistiska uppdrag. SVT:s trovärdighet skulle riskeras om man hjälpte samhället genom att lämna ut det material som man undanhållit tittarna.

”SVT vill också betona skillnaden mellan publicerat och opublicerat material. Vad SVT publicerar, och inte publicerar, avgörs av publicistiska riktlinjer, policyer och villkor och för SVT:s trovärdighet är det mycket viktigt att vi kan kontrollera vilket material som görs tillgängligt”, skriver Albert Svanberg, chef för SVT Programetik, i överklagandet till hovrätten.

SVT:s policy är att föra svenskarna bakom ljuset och undvika att ange etnicitet på brottslingar, detta kallas publicistiska riktlinjer. Att vägra rättsväsendet material för att kunna lagföra brottslingar är således en munter bieffekt när det gäller att mörka vilka som ligger bakom brott, anser bolaget som alla vi svenskar äger gemensamt.

Du som inte vill bidra till SVT:s politiska journalistik och skydd av brottslingar bör säga upp din tv-licens. Det är enkelt och görs genom att du följer den här länken.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp