Oacceptabel rasistchock fick svart spelare att lämna Eksjö schackklubb: “…rasism i Sverige sitter i väggarna”

Eksjö schackklubb, är det ett inrökt rasistnäste eller finns det mer bakom anklagelserna om rasism?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Pontus Carlsson är schackspelare på elitnivå och svart. Sedan 2013 har han spelat för Eksjö schackklubb, en klubb han nu väljer att lämna. Beslutet att lämna klubben tog han redan i oktober 2016 men han valde att vänta med att offentliggöra det tills att säsongen var över.

Det finns flera orsaker till varför Pontus Carlsson slutar, men den avgörande tycks vara den rasism som han utsattes för i samband med att klubben skickade ut en matchkallelse. Carlsson anser att övertrampet var så stort att han inte bara lämnar klubben, utan också att han anmäler det hela till Sveriges Schackförbund.

Mailet han fick från klubben gjorde honom “spyfärdig” och det är de inledande raderna som fick hans mage att vända sig. Vad stod det då? Här återges hur klubben formulerade sig i kallelsen:

”Agatha Christies bok Ten Little Niggers är världens mest sålda deckare. Det finns ett antal travesterande sånger – både på svenska och danska, kanske också på polska – som på ett humoristiskt sätt beskriver de tio pojkarnas skiftande öden. Jag kom att tänka på den boken, när jag fick det ena återbudet efter det andra till matchen mot hårt satsande Malmö AS i rond 1 i Elitserien 2016-2017.”

Av alla som fick kallelsen var det bara en till som reagerade som Carlsson varför Carlsson fick intrycket av att de övriga tyckte att “det var helt ok”. Den nu avhoppade elitspelaren vill dock inte hänga upp sig på om någon är rasist utan anser att debatten måste föras bredare. Han har nämligen identifierat det avgörande problemet:

— Jag upplever att problemet är att rasism i Sverige ”sitter i väggarna” folk verkar tyvärr ha en grundsyn om att vita människor är mer värda och att svarta är fattiga, outbildade och dummare.

Håkan Åkvist som författat texten ser själv inte det problematiska utan undrar snarare hur detta kan komma att aktualiseras nu, flera månader efter att kallelsen gick ut och på frågan varför han tar upp boken förklarar han:

— Det är väl inte så konstigt. I den så droppar den ene pojken efter den andra av och så blev det i mitt lag. Jag fick det ena återbudet efter det andra.

Han menar att man inte ska tolka in någon rasism i det hela. Pontus Carlsson har varit med i laget i fyra år utan klagomål (trots att “rasismens sitter i väggarna”) och Åkvist menar att annat ligger bakom konflikten.

Vad det hela egentligen handlar om vet bara de inblandade så frågan som återstår är om det är rasistiskt att hänvisa till boken så som Åkvist gjorde. För det politiskt korrekta Sverige där barnböcker skall censureras och alla går på tå kring alla andra eftersom någon alltid är kränkt, är svaret ja – det är rasism! Kanske är det till och med så, när man tänker efter, att schack i sig är rasistiskt med tanke på att spelet går ut på att de vita skall göra sig av med de svarta (tvärt om är antagligen inget problem).

För fullt normala människor – svarta, vita eller gula utan en fäbless för kränkthet – är det dock oproblematiskt. Dessa tycker nämligen att vare sig Christies bok eller filmen White Men Can’t Jump inte ens är värt att höja på ögonbrynen för.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp