Gammelmedia ger upp aprilskämten och skyller på “fejknyheter”

Gammelmedia överger aprilskämten och skyller på "fejkade nyheter", men frågan är om detta inte egentligen är en dålig undanflykt?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Allt fler tidningar kommer avstå från att publicera aprilskämt i år. Såväl Smålandsposten som Dalarnas Tidningar med flera kommer inte skämta med sina läsare. Orsaken, enligt Smålandsposten, är de alltfler “falska nyheter” som får spridning:

”I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning.”

Redan för ett år sedan skrev Magnus Söderman en krönika om aprilskämtets framtid och han menade där att skämten blivit överflödigt i takt med de riktiga nyheterna faktiskt är skämt i sig: det kan handla om 55 olika könsidentiteter eller att Feministiskt initiativ inte vill utvisa utländska medborgare som är färgade, eftersom vita svenskar inte utvisas… och så vidare. Söderman skriver:

“Nej, pressens aprilskämt fyller ingen funktion idag. Det räcker med att de fortsätter att förmedla sin vision och den ‘verklighet’ de föredrar. Det är skämt nog.”

Ursäkten från gammelmedia är att de vill värja sig från “falska nyheter”, ett modeord som seglat upp de senaste månaderna. Man kan dock misstänka att det i själva verket handlar om att den vardagliga rapporteringen är så absurd att de helt enkelt inte kan överträffa dikten.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp