Barnövergrepp på SVT när småflickor “utmanar könsnormer”

Kan en tio- och åttaåring ifrågasätta och utmana könsnormen i samhället? Enligt SVT:s Lilla Aktuellt och föräldrarna till de barn som detta handlar om kan de det. Magnus Söderman är inte övertygad.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Att barn är trendkänsliga och vill passa in vet vi och det är därför föräldrar bär ett tungt ansvar när det gäller telningarnas barnaår. Att de är fantasifulla och påhittiga vet vi också såväl som att det som ena dagen är på ett visst sätt, redan nästa dag kan vara på ett annat sätt.

Med detta i åtanke, är det då rimligt att rätt att Sveriges television och föräldrar låter barn vikas ut och användas som slagträ i en debatt? Vän av ordning tycker inte det. Svåra frågor skall inte barn stå till svars för, någonsin. Om nu “könsnormer” ska utmanas så är det väl inte upp till småbarn att göra det?

Det gör mig ont att skriva om detta. Jag ser inslaget och försöker förstå hur vuxenvärlden kan tillåta det. Dessa barn är oskyldiga, ovetande och blir utnyttjad. Men makten som är kommer undan med, de tillåts göra som de gör.

Vi lever i en tid som vare sig är rimlig eller rätt, och där det självpåtagna “goda krafterna” inte drar sig för något för att föra fram sin agenda. Tydligt blir det när vi på SVT läser om kusinerna Matilda, 10 år och Lava, 8 år, vilka ifrågasätter könsstereotyperna och väljer att kalla sig ”hen”.

De båda gillar kort hår och killkläder vilket ska ha inneburit att de då och då fått frågor om sina val. Nu har Lava svaret:

– Nu vet jag att jag är en hen så då kan jag berätta att jag är det. Då känner man sig lite lugnare i kroppen.

Lava, åtta år gammal och hennes kusin, har alltså, som SVT uttrycker det, klivit fram för att ifrågasätta könsnormerna!

Barn får inte längre vara barn i Sverige. Ingen med erfarenhet av en åttaring kan hävda att barnet har vare sig mognad, kognitiva förmåga eller erfarenhet nog att ifrågasätta könsnormer. Lava och Matilda har inte kommit fram till detta själva.

Om åttaåringar kan vi på Vårdguiden läsa följande:

“Barn i den här åldern leker ofta fantasilekar som kan vara i timmar eller flera dagar. En del barn tycker om att klä ut sig och spela teater. När barnet får nya kompisar och blir mer självständigt blir det viktigt med hemligheter och att få tillhöra en grupp. Många barn bildar hemliga klubbar med hemliga tecken och ett hemligt språk.

“Barn runt nio år leker ofta två eller tre tillsammans men också i större grupper. Vilka som är bästisar och vilka som är med i gänget kan växla fort. Barnen kan fort bli osams och sedan sams lika snabbt igen. Pojkar och flickor börjar leka mer var för sig, men även tillsammans.”

Enligt SVT:s Lilla Aktuellt och föräldrarna skall vi dock ignorera att vi har att göra med barn som håller på att utvecklas och “som kan leka fantasilekar i dagar”. Vi skall hellre se deras nyvunna insikt om att vara “hen” (som inledningsvis var ett könsneutralt pronomen men nu är ett tredje kön) som ett uttryck för ett ifrågasättande av könsnormer?

Det finns ett annat ord för detta. Barnmisshandel! Eller kanske övergrepp som tillåts och uppmuntras av såväl media som föräldrar. Upprörande är det i vart fall, och oroande. Dessa barn, som behöver en vuxenvärld med fötterna på jorden, utlämnas åt sina nycker. Det sorgliga är att när konsekvenserna av detta svek (psykisk ohälsa, självskadebeteende och självmordsförsök) slår till på bred front, så kommer det att vara på tok försent.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp