Varför kör färdtjänsten ifrån synskadade med ledarhundar?

Haram?
Det händer allt oftare att färdtjänsten kör ifrån synskadade som har ledarhund. Av någon anledning verkar det ha blivit ett problem för chaufförerna att ha hund i bilen. Ansvariga låtsas som att de inte vet varför trots att det är uppenbart vad det beror på.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

“Det händer allt oftare att färdtjänstförare vägrar ta emot kunder med ledarhund, trots att synskadade har rätt till det.” Så inleds artikeln på SVT nyheter och fortsätter att berätta om Ami Eriksson Freij i Helsingborg som nu tröttnat på att bli frånkörd. Senaste gången var för två veckor sedan:

– Bilen kom som den skulle klockan åtta. Så när han fick se att jag hade hund sa han att ”jag kör inte hund” och så tryckte han på gasen och drog.

Synskadades riksförbund har märkt en ökning av problemet då medlemmar larmar in från olika delar av landet:

– Eftersom vi inte är så många ledarhundsförare, och eftersom inte alla åker färdtjänst då de tycker det är osäkert, blir det ingen stor sak av det här.

Det berättar Maria Torstensson, ordförande för Synskadades riksförbund i Skåne.

Enligt Skånetrafiken finns det inga undantag. Chaufförer skall köra synskadade med ledarhund och det är inget mer med det. Däremot har man inte gjort någon undersökning om vad denna ovilja att ta med en hund i bilen beror på.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska dagbladet ställer frågan på Twitter och man undrar om den inte är förtäckt retorisk:

Svaret är nämligen självklart, så självklart att det är uppenbart varför SVT inte vill spekulera. Inom islam anses hunden vara oren och detta gör att muslimer som får uppdrag för färdtjänsten helt sonika vägrar plocka med också ledarhundar. Deras religion och kultur är viktigare än att göra jobbet ordentligt.

Som vanligt blir det dock problematiskt eftersom det krävs att någon faktiskt nämner den där elefanten som står mitt i rummet. Det sägs att flyktinginvandringen förstärker arbetsmarknaden, men även om det vore sant (vilket det inte är), vad spelar det för roll om det i sin tur betyder att rörligheten för exempelvis synskadade med ledarhund minskar?

Som vanligt är det de svagaste och mest utsatta i samhället som först och hårdast drabbas av det nya Sverige.

Etiketter

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp