Socialstyrelsen ser över karenstid för bögar – kanske får de snart lämna blod som alla andra

Ett genombrott är på gång för sexuellt aktiva homosexuella män. Socialstyrelsen ser nämligen över den karenstid som råder för blodgivning.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Socialstyrelsen menar att sexuellt aktiva homosexuella män tillhör en riskgrupp eftersom de löper en högre risk att få sjukdomar som kan överföras genom blod. Därför har man haft en karenstid på 12 månader för dessa att lämna blod.

Detta kan tyckas vara klokt. Homolobbyn håller dock inte med och har länge drivit på för att förändra detta. Det är nämligen diskriminerande mot sexuellt aktiva homosexuell män att säkerställa att blod som används vid transfusioner är smittfritt.

RFSL ser därför positivt att socialstyrelsen ser över riktlinjerna:

– Ja, det skulle innebära en seger för oss i vår fråga som vi har drivit. Sen ska det såklart bli spännande att se vad de kommer fram till i sitt förslag. Och om det då också påverkar vår grupp, män som har sex med män, i det här förslaget.

Så säger Mikael Jonsson, chef för hälsa och hiv vid RFSL.

Det är inte så att själva riskbedömningen är annorlunda utan gruppen som sådan är fortsatt en riskgrupp, men det verkar som att deras upplevda kränkthet kan få företräde framför patientsäkerheten.

Etiketter

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp