Värnamo ber kommuninvånare om hjälp att hitta boende åt kvotutlänningar

Ann-Marie Axelsson, bostadskoordinator på integrationsenheten, tror att dörrar kommer öppnas i Värnamo.
Eftersom det kommunala självstyret är avskaffat vad gäller "flyktingar" måste Värnamo kommun nu finna boenden åt 120 utlänningar. Därför ber man kommuninvånarna om hjälp att finna platser.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Under 2017 skall Värnamo kommun finna boenden åt 120 utlänningar som placerats där. Detta verkar vara lättare sagt, än gjort, vilket Ann-Marie Axelsson, bostadskoordinator på integrationsenheten, konstaterar:

– Behovet är jättestort. Det kan vara i Värnamo, i de mindre orterna eller på landet, om det inte är alltför långt bort från en busshållplats.

Ja, det är klart, nära till bussen måste det vara.

Intressant nog, med tanke på att bilderna vi översvämmats med av gammelmedia där familjer på flykt verkar ha varit normen, är det inte primärt för familjer man söker lägenheter i Värnamo. Axelsson igen:

– Vi letar efter allt från enrummaren till bostäder med tre–fyra rum. Det kommer en del familjer men övervägande delen är ensamhushåll.

Fram till maj månad tror sig kommunen kunna ordna det hela, men sedan ser det värre ut. Därför söker man nu på bred front och ber kommuninvånarna om hjälp. Var och en som har något som ens kan likna ett boende ombedes höra av sig. Självfallet kommer kommunen (skatten alltså) stå för notan och det kommer finnas tolkhjälp och bostadsutbildning att tillgå.

Men inte nog med det, kommunen är också beredd att stå med på hyreskontraktet om uthyraren känner sig osäker.

Svenska hemlösa eller svenska ungdomar har dock inte denna förmån utan måste laga efter läge, vilket ofta betyder att man antingen blir kvar på gatan eller bor kvar hemma. Liknande upprop som kommunen gör för att lösa utlänningarnas behov görs aldrig för svenskar.

Men det är sant, ens svensk hemlös eller ung vuxen tillhör ju en “privilegierad” grupp.

Det återstår att se om Värnamo kommer ha bättre lycka än andra kommuner som försökt liknande. Hittills verkar det gå att räkna på ena handen, sådana som frivilligt hyr ut till “flyktingar”. Viktigt att komma ihåg, om du råkar ut för en granne som vill göra sig en hacka på att hyra ut till kommunen, är att det är helt i sin ordning att förklara för vederbörande exakt hur illa du tycker om detta.

Ja, det är faktiskt en plikt att göra det.

Källor

Värnamo nyheter: “Hyr ut till nyanlända”

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp