Massiv kritik mot medieutredningen, utom från Bonnier och Södertörns högskola

Medieutredningen stötte på patrull. Kommer Bah Kuhnke köra över remissinstanserna?
Så har remissvaren från medieföretag, branschorganisationer och myndigheter rörande Medieutredningen inkommit och förvånande nog riktas massiv kritik mot den tilltänkta "rasistklausulen".

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I kölvattnet av den alternativa medians ökande förtroende och den kris som gammelmedia både befinner sig, men som man tror kommer att bli djupare, beställde regeringen en utredning för att se hur staten skall kunna använda skattemedel för att hjälpa godkänd media. Denna gick sedan ut på remiss till berörda parter och nu har svaren kommit.

De flesta remissinstanser är i grund överens med utredaren om vikten av en förändrad mediapolitik, men ett förslag som stötte på patrull är den “rasistklausul” som skrivits med och som i allt väsentligt handlar om att kunna neka den regimkritiska tidningen Nya Tider presstöd.

Enligt förslaget skall stödet bara betalas ut till nyhetsmedier som präglas av “principen om alla människors lika värde”. Detta har fått Gota Media, Mittmedia, JK, Publicistklubben, Justitieombudsmannen, Stockholms universitet, Journalistförbundet, Sveriges Fådagarstidningar, Sveriges Radio, Sveriges Tidskrifter, TCO och Tidningsutgivarna med flera att dra öronen åt sig och framföra kritik.

Föga förvånande tycker TV4, Södertörns högskola, LO och DO att det hela är alldeles ypperligt.

Förutom “rasistklausulen” ogillas också utredningens förslag att den nämnd som skall sköta fördelningen av pengarna alla skall komma från branschen. Linnéuniversitetet slår huvudet på spiken och skriver i sitt svar bland annat:

”Risken finns att nämnden kan få problem med förtroende och legitimitet i förhållande till den skattebetalande allmänheten om beslut om stöd till medieföretag fattas av personer som i huvudsak utsetts av representanter från branschen.”

Nu återstår att se hur kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skall gå vidare.

Källor

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp