I Ungern skall medborgarna få säga sitt om flyktingtvång och utländsk påverkan

Ungerns regering respekterar demokratin – alltså folkets rätt att vara delaktig i beslutsprocesserna.
Den ungerska regeringen kommer under de närmaste veckorna att skicka ut ett frågeformulär till medborgarna, där dessa har möjligheten att tycka till om ett antal angelägna frågor.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Bland de frågor som medborgarna kommer att få tycka till om finns förslaget från den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström om att EU-länder skall tvingas ta emot utlänningar, med hot om dryga böter annars.

Vidare frågar regeringen hur folket tycker att man skall hantera olika typer av politiska aktivistgrupper som är verksamma i landet, men som finansieras från utlandet.

Samtidigt klargör man från Ungerns sida att man vill se ett starkt EU, men konstaterar att detta inte kan uppnås om EU fortsätter att läxa upp medlemsstaterna.

Ungern går från klarhet till klarhet. Tidigare har den ungerska regeringen skrivit in i grundlagen att deras uppgift är att tillvarata de ungerska folkets intressen samt försvara landet (och därmed Europa) från exempelvis islamisering.

Landets regering visar också på en respekt för demokratin i dess egentliga betydelse, eftersom man kontinuerligt rådfrågar medborgarna om saker som är av stor betydelse för landet. Den enkät man nu skickar ut, tillika en tidigare folkomröstning i samma anda, visar att Ungern tar demokratin på allvar och inte låter den reduceras till godtyckliga “värderingar” som inte har med styrelseskick och folkinflytande att göra.

I detta är Ungern ett ljus i mörkret.

Källor

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp