Nationalekonom sågar SVT:s undersökning om utrikesfödda på arbetsmarknaden

Nationalekonomen Tino Sanandaji menar att SVT:s undersökning är "nonsens".
SVT får svar på tal efter artikel som hävdar att utrikes födda räddat Sverige efter finanskrisen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I helgen publicerade SVT en undersökning där man hävdar att sysselsättningen under de senaste nio åren har ökat med 244 000 personer varar samtliga är utrikesfödda. SVT går så långt att de menar att utan den stora invandringen hade Sverige fått betydande problem:

“Utan den stora invandringen skulle Sverige snabbt gått mot en överhettning av ekonomin, vilket skulle tvingat Riksbanken att höja räntorna för att kyla av ekonomin.”

Nationalekonomen Tino Sanandaji menar dock att SVT:s undersökning är “nonsens” och att det hela snarare handlar om att “förvirra” läsarna. Det är på Facebook som Sanandaji går i svaromål:

“Perioden 2008 till 2016 som undersöks ökade antal invandrare med 503 tusen. Det är därför inte speciellt imponerande att 244 tusen fler är sysselsatta. Bara 16 tusen av dessa 244 tusen jobb beror på ökat andel sysselsatta, resten är ren befolkningsökning. Andel sysselsatta ökade ännu snabbare bland inrikes födda än bland invandrare, vilket innebär att gapet i sysselsättning växte något.”

Att public service producera propaganda för fortsatt massinvandring genom att vränga på siffror och utnyttja gemene mans okunskap om nationalekonomi står klart. Tino Sanandaji igen:

“Tricket är att utnyttja allmänhetens bristande förståelse av demografi för att förvirra de som inte kan ekonomi. Det är som att säga att Bangladesh skapade 30 miljoner fler jobb medan Danmark har samma antal i arbete och dra slutsatsen att Bangladesh därför har starkare ekonomi.”

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp