Vi hatar högerspöket

Valet i Nederländerna är avgjort och här den enda valanalysen som är värd namnet.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det holländska valet blev väl något av en antiklimax. Geert Wilders gick framåt, vilket i systempressen ändå framställs som ett stort nederlag för honom och hans parti: ”Högerpopulistiska Wilders besegrad i Nederländerna” (SvD), ”Geert Wilders besegrad” (DN), ”Valförlust för Wilders (Expressen), en lobotomerad rubriksättare på Aftonbladet tar priset med ”Kalldusch för extremhögern”. Ingen vettig människa trodde att Wilders skulle komma till makten, men nu gick hans parti faktiskt framåt medan partierna i den sittande regeringskoalitionen gick tillbaka, för socialdemokraterna var det ett katastrofval, men regimmedia framställer det alltså ändå som en triumf för etablissemanget.

Nu kommer en tid av sedvanlig parlamentarisk kohandel inför nästa regeringsbildning, vilket är business as usual i nederländsk politik. I grund och botten är det faktiskt tämligen ointressant och kommer inte att påverka omvärlden ett dugg. Intresset för det nederländska valet har egentligen bara handlat om den hiskelige Herr Wilders — skulle den populistiska insubordination som har drabbat Storbritannien med Brexit, USA med Trump och hotar Frankrike med Le Pen sprida sig till den totala toleransens Holland?

Nej, puh! Holländarna vill fortfarande vara en del av EU, demokratin och resten av mänskligheten, hurra!

Det politiska och mediala etablissemanget är så tomt och ihåligt att man behöver sina hot, sina hatobjekt. Finns det inte en Hitler eller åtminstone en Jean-Marie Le Pen så får man projicera det på någon, i det här fallet på Blondie Wilders, denne bisarre, androgyna figur vars enda kända drivkrafter är narcissism, ett patologiskt hat mot islam och en lika patologisk kärlek till Israel.

En röst på Wilders har för de flesta väljare varit en röst mot etablissemanget, inte för hans sionistiska agenda, som inte torde entusiasmera någon förutom kanske Antwerpens juvelererare och Ajax-klacken. Jo, just det, sexuellt avvikande holländare (och de är många) stödjer honom också, vilket har förbryllat vissa svenska kommentatorer som inte lyckas knöla in honom i sina enfaldiga kategorier— ”men han är ju extremhöger, högerextremister hatar väl bögar, fattar inte…”.

Missnöjet i breda lager med ett sjukt system och det korrupta etablissemang som administrerar det kommer inte att försvinna för att Wilders inte blev holländsk diktator, eller vad de som jublar nu var rädda för.

Det ruttna systemets företrädare inom politik och massmedia kommer att fortsätta skapa det själva.

De begriper inte bättre.

Om skribenten

Jonas De Geer

Jonas De Geer

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp