Framgång för Wilders parti i det nederländska valet

Det gick framåt för Geert Wilders och hans frihetsparti medan socialdemokraterna nästan utraderades. I princip kommer dock inte mycket att förändras efter att vallokalerna stängdes i Nederländerna.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Även om det dröjer ytterligare några dagar innan vi vet med exakthet hur mandatfördelningen blir efter valet i Nederländerna står det klart att Geert Wilders parti går framåt. Tidigare mätningar gjorde gällande att Frihetspartiet skulle bli största parti men av allt att döma får de nöja sig med en andraplats och 19 mandat, fyra fler än tidigare.

Vinnare blir Mark Rutte och hans Folkparti, trots att de tappar 10 mandat. Kristdemokraterna går framåt med och får 19 mandat medan den stora förloraren är socialdemokraterna som nästan raderas ut. De går från 38 mandat till nio.

Inget parti kommer ens i närheten av ett egen majoritet, vilket inte är ovanligt i landet, och åter kommer man samlas kring förhandlingsbordet för att få till en koalitionsregering. Sedan tidigare har samtliga partiet gjort klart att man inte kommer att förhandla med Wilders. Wilders i sin tur trivs bra i opposition och har all anledning att vara nöjd.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp