Skottland begär ny folkomröstning för att lämna Storbritannien

Bara två och ett halvt år efter att det skotska folket röstat för att stanna i Storbritannien kan en ny omröstning vara på gång.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon säger nu att hon kommer lämna in en ansökan till Westminister om att få hålla ännu en folkomröstning rörande Skottlands självständighet. Vid den senaste folkomröstningen, som hölls i september 2014, röstade 55,3% av skottarna för att stanna i Storbritannien.

Nicola Sturgeon

Sedan Storbritanniens val att lämna den Europeiska Unionen ser dock de skotska politikerna en ny möjlighet. En majoritet på Skottland ville stanna i EU, och ifall Skottland skulle få självständighet från Storbritannien skulle de också ha möjlighet att ansöka om medlemskap i EU.

Om folkomröstningen godkänns så väntas den hållas mellan hösten 2018 och våren 2019.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp