Rånare hyllas i förorten och kommunen står för notan

En rånare, en "känd av polisen" som mördades i en trapp och en som körde ihjäl sig på motorcykel. Det är förebilder som kommunen hedrar i Fittja.
Rånare som sköts av polis hyllas i Fittja och det är kommunen som ligger bakom.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I Fittja har kommunala Botkyrkabyggen och den kommunala stiftelsen Mångkulturellt centrum finansierat en muralmålning. Målningen visar tre ansikten, ovan dem står det “Rest in Peace”.

Vilka är då männen? Alla i Fittja vet det och de yngre beundrar dem. Aftonbladets Peter Kadhammar var där och frågade, svaret han fick:

“Killen som sköts av polisen när han rånade en guldsmed i Södertälje. Den andre, känd av polisen som det brukar heta, mördades i en trappuppgång i Fittja. Den tredje körde i hög fart ihjäl sig på motorcykel.”

Det är förortsgrabbarnas idoler alltså, som kommunen sponsrar en minnesmural över. Kadhammar igen, om ett möte med två 17-åringar vid målningen:

– Han var bra, det är bra att råna, säger den ene om mannen som sköts i Södertälje.

 Bra?

– Han försörjde sig själv. Polisen letar efter anledning att få skjuta.

Fittja är ett av de områden som i folkmun benämns som no-go-zon och som på pk-språk kallas utanförskapsområde. Kanske är det inte så konstigt med tanke på vad kommunen sprider för budskap – mindre roligt för poliser som ska arbeta där. Kadhammar hör av sig till verksamhetschefen på Mångkulturellt centrum:

– Det är för ytligt att bara säga att målningen föreställer kriminella. De är också en del av en lokal historia och starka sociala band. Det finns mänskliga kvaliteter. Även om man är kriminell är man människa också.

En av dem var ju “bra på att köra motorcykel” menar han också. Nåja, han körde ihjäl sig så något föredöme är han väl inte…

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp