Många (lite för många?) vita män i Vasaloppet – SVT går från klarhet till klarhet

Vita män fanns det gott om, samt en och annan feministkärring, här en fångad på bild.
Inte ens när man gjort sig av med den folkkäre Rickard Olsson inför Vasaloppet kunde SVT hålla sig från att påpeka att det minsann var många vita män på plats... som om det vore underligt.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Den folkkäre SVT-profilen Rickard Olsson plockades bort som kommentator för Vasaloppet, en tv-händelse han bevakat de senaste sju åren. Varför vet han inte men det är inte långsökt att gissa att den röd-grön-rosa röran som är svenska public service ville ha en mer diversifierad uppställning.

Därför fick Brita Zackari kommentera istället och visade på en gång vart skåpet ska stå. När hon fick frågan om hon var nervös inför loppet svarade hon:

– Jag är så otroligt taggad. Jag är lite nervös, men mest på ett bra sätt, jag är så peppad. Det är väldigt mycket vita män här, spoiler alert…

Detta sades utan en blinkning av eftertanke vilket visar hur djupt rotat det numera är att uppleva att det är ett problem med vita män… i grupp… även om det är fullkomligt naturligt som när det gäller Vasaloppet.

Frågan är om Brita Zackari hade känt sig nödgad att kommentera hudfärg och kön på majoriteten av deltagarna i en löpartävling i Zimbabwe eller Ghana? Enligt egen utsago var det bara en reflektion. Hon säger till Expressen:

– Det var ett konstaterande, på samma sätt som att säga att det var fint väder i spåren. Tolkningen har de gjort på egen hand. Jag har sagt mer politiska saker i mitt liv.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp