Magnus Södermans bokslut över tio år i SMR

Magnus Söderman nationaldagstalar 2008
Magnus Söderman nationaldagstalar 2008
Nyligen släpptes boken Hell seger! av Magnus Söderman på Motgift förlag. Södermans radiokollega Björn Björkqvist har läst boken som sammanfattar Södermans tio år i Svenska motståndsrörelsen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Magnus Söderman: Hell segerÅren går. Sällan har jag förstått hur rackarns fort tiden går som när jag läst Magnus Södermans artikelsamling Hell seger! där han låtit samla texter mellan augusti 2002 och november 2010. Det är artiklar från hans år som skribent och agitator för Svenska Motståndsrörelsen, en rörelse som sedan han lämnade organisationen förändrades, och blev vad vi idag känner som Nordiska Motståndsrörelsen.

Artikelsamlingen är intressant. För mig som varit engagerad under samma period så känner jag igen en stor del av händelserna, men jag har svårt att få in i huvudet att det är upp emot femton år sedan de var nyheter. För oss som följt nyhetsflödet under årens lopp blir det påminnelser om att världen var upp och ner redan då. Galenskapen fanns där hela tiden även om många som just fått upp ögonen för vad som händer i Sverige, Europa och världen tror att journalister och politiker plötsligt blivit galna.

Nu ska det sägas; all text i boken är ny för mig. Jag har jobbat med nationell media sedan senare halvan av 1990-talet och har sedan internet började dyka upp undvikit att läsa nationalistiska nyhetsförmedlare på nätet. Jag har varit rädd att färgas av andras tolkningar av nyheter och har därför i princip bara läst vad som numera populärt kallas mainstreammedia. Därför är Magnus texter nya för mig även om jag känner igen många händelser, inte minst då jag själv skrivit om dem. Ibland har våra infallsvinklar varit desamma, ibland har vi haft lite olika sätt att se på nyheter. Det är kul att så här i efterhand titta på vad Magnus skrev.

Men, oavsett om man läst texterna tidigare eller inte så är jag övertygad om att man får ut något av boken. Det är påminnelser om forna händelser blandat med lite mer ideologiska inslag. När man läser boken från pärm till pärm kan man notera att texterna blir allt mer ideologiska även när de behandlar nyheter. Nyheterna behandlar också skilda ämnen och tar upp stort som smått. Vi läser dödsrunor över David Lane och Saddam Hussein. Här finns texter om den bisarra jakten på Nogger Black, Tintin i Kongo och negerbollar liksom artiklar om övervaknings- och förbudssamhället.

Magnus Söderman har utvecklats en del sedan artiklarna skrevs och därför finns här och var korta kommentarer till texterna där han vidareutvecklar, sätter texten i nya sammanhang eller rent av meddelar att han inte längre står för innehållet.

Den mest intressanta texten i boken är dock nyskriven och heter Tio år i Svenska Motståndsrörelsen. Här berättar Magnus Söderman om hur han tänkte och agerade som ledande medlem i SMR. Det finns ingen anledning att ångra något man gjort. Istället bör man växa med sitt förflutna. Det är inte misstag som gör en till en sämre människa utan om man inte lär sig något av misstagen. Man bör inte heller förneka vad man tycker att man gjorde bra även om man gått vidare.

Detta är utgångspunkten för det inledande kapitlet. Det är ärligt och rakt. Det är ödmjukt och säkert inte helt lätt att skriva allt. Men det är viktigt. Det är nutidshistoria.

Säkert kommer Söderman möta en del kritik för sin beskrivning av människor som fanns vid hans sida under tiden han beskriver. Människor uppfattar saker olika. Att Söderman omvärderat en del ställningstaganden och strategiska metoder kan också uppfattas som någon form av svek men vill man inte för evigt vara fastlåst i ett visst fack kan det vara behövligt att göra ett bokslut över det gamla för att kunna fokusera på det nya.

För att sammanfatta så är boken både intressant, tänkvärd och informativ. Ju längre tiden går desto större blir detta tidsdokument. Köp den och läs den nu. Ställ sedan in den i bokhyllan och plocka fram den vart tionde år för att komma ihåg hur Sverige såg ut då och jämför med den verklighet du då lever i.

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp