Kommunistisk bibliotekarie vägrar tillhandahålla samhällskritisk bok

Ekerö bibliotek vägrar köpa in Tino Sanandajis bok Massutmaningen vilket tydligt visar att så länge politiska aktivister verkar inom samhällsstrukturerna är åsiktskorridoren att räkna med.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Nationalekonomen Tino Sanandajis bok Massutmaningen har rönt stort intresse och det med alla rätt. Han utmanar den rosenskimrande bild som makthavare och journalister sökt korvstoppat svensken med under årtionden vad massinvandring och mångkultur anbelangar. Att konsensus ifrågasätt är illa nog, att den ifrågasätts utifrån ett realekonomiskt perspektiv samt att avsändare till råga på allt har mage att vara invandrare (kurd), är etter värre.

Boken har recenserats av gammelmedia även och fått ganska välvilliga omdömen, exempelvis skriver Hanna Marie Björklund på Södermanlands nyheter:

“Den som väntat sig en brandfackla av ilska att bekräfta sin egen populistiska världsbild med lär dock bli besviken. Sanandaji använder en forskares krassa angreppsmetod, inte en polariserande populists. De data som boken redovisar är oerhört viktiga och oroande – även för det politiska etablissemanget.”

Också GP:s Aleksandra Boscanin tar upp boken på ledarplats och skriver:

“Massutmaning är en viktig bok. Inte för att den innehåller någon ny, banbrytande forskning – utan för att Sanandaji pedagogiskt redogör för statistik, fakta och forskning som redan finns tillgänglig på området. I skrivande stund toppar Massutmaning Bokus topplista över mest sålda böcker. Med tanke på att den migrationspolitiska debatten länge var känslobaserad är det inte svårt att förstå behovet av en faktabaserad bok.”

Ovan kan tyckas peka åt att boken publiceras i en tid där delar av åsiktskorridoren rämnat och denna typ av kritik mot den förda politiken är acceptabel. Men att korridoren finns kvar och nitiskt vaktas är dock tydligt när Ekerö bibliotek vägrar att köpa in boken.

Det är bibliotekarien Nina Sundberg på Ekerö bibliotek som fattat beslutet och motiverar det bland annat så här:

”Målsättningen är att inte köpa in böcker som stöder rasism, uttrycker könsfördomar, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna.”

“Bibliotekets samlingar ska utmärkas av mångsidighet och mångfald. Målsättningen är att inte köpa in böcker som stöder rasism, uttrycker könsfördomar, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”

Hur man kan hitta något dylikt i Sanandajis bok är häpnadsväckande och kan bara bero på att Sundberg inte ens bläddrat i den. Man kan antaga att hon helt sonika anser att minsta ifrågasättande av den rådande politiken är “rasism” och uppmanar till “förföljelse”.

Och så är det nog eftersom bibliotekarie Sundberg är politisk aktivist och kommenterar, enligt Nyheter Idag, på sin Facebook den 27 februari en artikel från Dagens Arena där hon konstaterar att ”vi tänker för lite kommunistiskt i den här världen – såklart blir det galet då. Gör om – gör rätt”.

Att Sundberg har rätt till sina politiska åsikter kan vi alla vara överens om; också att hon har rätt att uttrycka dem. Och vore det så att hon förestod ett privat bibliotek, bokcafé eller en boklåda hade hon kunnat fylla den till brädden med vänsterflum och sagt nej tack till Massutmaningen.

Men så är det inte. Ekerö bibliotek är ett kommunalt bibliotek vilket innebär att det är invånarnas skatt som betalar kalaset. Tino Sanandaji kommenterar själv beslutet och skriver på Facebook:

”Kommunala bibliotek är inte en lekstuga för kulturvänsterns censur, och det är ingen slump att bibliotekarien i fråga tipsar besökare om kommunistlitteratur. Det är på gränsen till förtal att hävda att regler mot ‘rasism’ motiverar utestängning av min bok. Ekerö bibliotek är skyldig mig en ursäkt.”

Vi kan inte annat än hålla med.

 

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp