En tom besvärjelse

Gammelmedias nya favoritbegrepp är "falska nyheter" och anklagelser om dylikt står som spön i backen. Men vad är "falska nyheter"? Jonas De Geer reder ut begreppet.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Vad är egentligen ”Falska nyheter”?

Maktens media tjatar systematiskt om det i tid och otid sedan årsskiftet. Det är en veritabel kampanj som förs för att etablera begreppet i allmänhetens medvetande, och det är som vanligt inte bara i ett land, utan det låter helt plötsligt likadant från New York, London, Berlin, Paris osv. I Sverige har begreppet åtminstone översatts, i Frankrike och Tyskland har man bara tagit det engelska.

Maktmedias apparatjiks har länge känt sig hotade av att deras informationsmonopol och problemformuleringsprivilegium på allvar utmanas av oberoende media. I sin desperation hoppas man i detta fåniga begrepp ha hittat en besvärjelse som ska oskadliggöra all icke-censurerad nyhetsförmedling och okontrollerad opinionsbildning.

För egentligen betyder ”fake news” bara det: all information som inte är kontrollerad av dem som makten haver genom den mångförgrenade propaganda- och censurkoloss vi kallar massmedia.

Längst verkar det för tillfället ha gått i Frankrike, där kulturministeriet och den statliga televisionen i samarbete med bl. a. Le Monde, Libération, L’Express och AFP den 27 februari startar något de kallar Cross Check (det är förresten en tokig konspirationsteori att statsmakt och massmedia utgör en åsiktsmonolit). Totalt 16 medverkande redaktioner ska kontrollera sådant som cirkulerar på nätet, inte minst Facebook, och om två av dem t ex ogillar något som publiceras där har Zuckerberg lovat att den informationen ska förses med varningsflagg och algoritmer justeras för att försvåra dess spridning. Liknande projekt är i gång i Tyskland.

Det är ett krampaktigt, patetiskt försök från det gamla gardet i regimmedia att hävda en auktoritet man har förlorat. Givetvis till stor del på grund av de senaste femton årens explosionsartade tekniska utveckling, men en annan, minst lika viktig orsak är att etablisemangsorganen helt enkelt har förverkat sitt förtroende hos den tänkande delen av allmänheten.

För är det är några som har matat oss med ”falska nyheter” genom åren är det just de. De har vinklat, tillrättalagt, mörklagt och rakt av ljugit alldeles för mycket, alldeles för länge.

Makt och auktoritet är inte samma sak, men det förstår man inte inom etablissemangsmedia.

De är bortom räddning.

Om skribenten

Jonas De Geer

Jonas De Geer

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp