Mer övervakning – för vår skull!

Storebror ser oss. För vår egen säkerhets skull. Att ta itu med grundorsakerna till otryggheten är däremot inte aktuellt.
Polisen ska nu storsatsa på högteknologiska övervakningskameror. Mer övervakning kommer hindra terrorism, angrepp mot poliser och sexövergrepp. Motgift-redaktionen är inte övertygad.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

I London finns det ett ändlöst antal övervakningskameror… där sker brott. I Berlins tunnelbana finns övervakningskameror… där sker brott. I Stockholms tunnelbana finns massor med övervakningskameror och för alla som följer Tunnelbanan på teve är det uppenbart att det där sker brott lik förbannat.

Vänliga skyltar bruka ackompanjera övervakning: “För din säkerhet och trygghet är denna buss/tunnelbana/station övervakad”. Vari ligger tryggheten? Att det kommer finnas ett fint videoklipp när man blir rånad eller misshandlad; att terroristen med bombbälte i realtid kan betraktas via övervakningskamerans lins?

Vari tryggheten ligger framgår inte riktigt. Inget tyder ju på att bovarna, sexbrottslingarna eller terroristerna struntar i att göra sitt.

Nu skall i alla fall polisen storsatsa på avancerad kameraövervakning. Polisen Joakim Söderström säger till DN:

– Det kan handla om allt ifrån igenkänning av ansikten och fordon till att systemet larmar om att en person har ställt ifrån sig ett föremål på en viss typ av plats. Det finns även möjlighet att ansluta sensorer som reagerar på skottlossning eller glaskross.

Under senare tid har polisen fått tillstånd att sätta upp kameror på allmän plats, exempelvis i Tensta och Rinkeby utanför Stockholm. Områden som också kallas för “utanförskapsområden” eller “invandringstäta”. Nu vill man utöka detta.

Problemen kvarstår dock och det kan ingen övervakning i världen komma till rätta med. Vi menar att man istället borde ta itu med grundorsakerna varav den främsta är att Sverige gått från ett homogent och tryggt land till ett mångkulturellt och otryggt dito. Svårare än så är det inte.

Glöm inte Tage Erlanders ord efter oron och upploppen bland svarta i USA. Han sa följande i Sveriges riksdag 1965:

“Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

Erlander slog huvudet på spiken, det är mer än vad vi kan säga om dagens politiker.

 

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp