AfD öppnar uteslutningsärende mot den folkkäre Björn Höcke

Björn Höcke talar vid en demonstration den 7 oktober förra året
Alternative für Deutschland (AfD) väljer nu att öppna ett uteslutningsärende mot en av partiets populäraste företrädare efter att han sagt åt tyskarna att sluta skämmas för sin historia. 

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Björn Höcke sitter sedan 2014 i Thüringens delstatsparlament (ty. Landtag) och är ledare för partiets avdelning i delstaten. Han är en uppskattad talare och har under de senaste åren seglat upp som ett nationalistiskt hopp i det annars ganska ideologiskt vilsna populistpartiet.

Anledningen till uteslutningsärendet är det tal som Höcke höll inför partiets ungdomsförbund i Dresden, där han bland annat menade att tyskarna måste sluta skämmas för sin historia och istället blicka framåt. Han påpekade också det absurda i att man i landets huvudstad har ett stort monument för att ingjuta skam i det egna folket, något Höcke menade att inget annat folk i världen skulle tolerera.

Under måndagen lät partiet meddela att man efter en “ingående juridisk prövning och politisk värdering” av Höckes tal valt att öppna ett uteslutningsärende. Höcke själv kommenterar det hela i ett två och en halv minut långt filmklipp på Facebook där han manar till enighet i partiet och hoppas på att slippa “interna maktstrider”, vilket han menar att han själv aldrig bedrivit.

Det är oroande, men knappast förvånande, att AfD verkar vilja gå samma väg som Sverigedemokraterna och utesluta alla genuint nationalistiska krafter, och speciellt sådana som blir populära band befolkningen och på så sätt kan uppfattas som ett hot mot den sittande makten i partiet.

Om skribenten

Redaktionen

Redaktionen

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp