Artikel Inrikes

Ett alternativ för Sverige när SDU bildar parti?

Det verkar vara ett nytt parti på gång och bakom detta nya initiativ står namnkunniga personer som Gustav Kasselstrand och William Hahne. Magnus Söderman tar nyheten på volley och ger här en första kommentar.

Nyheten för dagen, som Ekot lämpligt valde att publicera klockan tre på natten, är att det i all tysthet och utan vare sig pompa eller ståt har lämnats in en ansökan om en ny partiregistrering till Valmyndigheten. Partinamnet man vill registrera är ”Alternativ för Sverige” (AFS) och bakom denna ansökan står två unga herrar vid namn Gustav Kasselstrand och William Hahne. Härom lördagen skall det också har bjudits in till mingelkväll på Östermalm. Värdar var förutom herrarna ovan också Adam Berg och Jessica Ohlson – namn som starkt förknippas med SDU (det riktiga SDU, alltså). Enligt Ekot samlades ett 80-tal personer och det nya partiet skall där ha presenterats. Efter många om och men lyckades till sist också Ekot få en kommentar från Kasselstrand – en kommentar som i mitt tycke bådar mycket gott för framtiden – på frågan om Alternativ för Sverige skall ställa upp i valet 2018:

“Jag kan vare sig bekräfta eller dementera, och även om jag kunde bekräfta skulle jag dementera, så jag bekräftar att jag dementerar.”

Låt oss hoppas att Kasselstrand med partiföreträdare också framledes hanterar pressen med dylikt charmigt förakt.

Vad kan vi hoppas på?

Vad finns det då att säga om Alternativ för Sverige? Inte mycket alls i dagsläget. Vi vet att Kasselstrand och Hahne har huvudena på skaft samt att de åtnjuter såväl förtroende som respekt hos många – som med rätta – blivit besvikna på Sverigedemokraternas vandring åt vänster och osunda internkultur. Rent politiskt är det mer vanskligt men läser man Sverigedemokratisk ungdoms program så får man kanske en idé om vad som väntar. Det är Sverigedemokraterna, men mer som SD var förr – och ett är säkert, rent politiskt var SD bättre förr. Men det återstår att se och bedöma Alternativ för Sveriges politik, när det väl finns någon presenterad.

Vad hoppas då jag på? Först och främst är jag väl medveten om att AFS inte kommer att uppfylla alla mina förhoppningar och därtill är jag säker på att de inte kommer prioritera frågor så som jag tycker att de borde prioriteras. Jag är också ganska säker på att de kommer uttrycka sig som partier och politiker gör vilket kommer lämna mycket öppet för tolkning och bedömning. En realistisk förutsägelse är att AFS kommer att hämta inspiration från den populism som sveper över västvärlden och som krönts av Donald Trump seger i det amerikanska presidentvalet; en förhoppning är att man gräver litet mer där man står och ser vad man kan finna hos såväl unghögern av fordom som Engdahls nysvenska ideologi. Vi kan också antaga att AFS kommer att placera sig till höger om Sverigedemokraterna i värdefrågor, frågan är bara hur långt? Personligen hoppas jag att man tar striden mot den fria aborten; att man deklarerar äktenskapet och kärnfamiljen som samhällets grund samt att man står upp för hemskolning som fullgott alternativ till kommunal skolförvaring. Jag hoppas att man förskjuter svensk politisk diskussion åt rätt håll.

Flykting-, invandring- och migrationspolitiken förutsätter jag att de kommer ha ordning på och leverera bättre än både SD och M. Allt annat är faktiskt otänkbart. Sedan återstår det att se om de har mod nog att åter lyfta frågan om repatriering samt sådant som Motgift efterlyst: internering och deportering. En annan käpphäst är ju SD:s ”öppna svenskhet”, det skall bli intressant att se hur AFS hanterar detta. Sanningen är ju den att själva idén om ”öppen svenskhet” är kontrafaktisk och jag kan inte annat än tro att herrarna Kasselstrand, Hahne, Berg och damen Ohlson begriper detta.

Hur kommer det gå?

Det finns alltid bättre eller sämre tillfällen att lansera ett parti. Nu är det gjort, i alla fall ofrivilligt, vilket i sammanhanget spelar mindre roll. Förvisso, i denna tid vi lever skulle det hela kunna vara en avancerad trollning, men jag utgår från att så inte är fallet. Vad gäller tidpunkten har de ansvariga sina skäl och det är lätt att sitta på läktaren och säga att man borde gjort si, eller så – att man själv inte gjorde ett smack glömmer man gärna bort då. Det är mer intressant hur man går vidare när man väl lanserat partiet på bred front (vi ska som sagt komma ihåg att något parti inte finns ännu; ingen webbsida, inget program… ingenting).

Rent generellt tror jag att det finns utrymme för ett parti som utmanar Sverigedemokraterna. Det är faktiskt önskvärt. Att man ska kunna hota Sverigedemokraterna tror jag inte är möjligt, inte inom en överskådlig framtid. Tyvärr passar SD som handen i handsken för väldigt många svenskar. Därför ser jag två funktioner det nya alternativet kan fylla: dels hoppas jag att de för fram en äktsvensk nationell ideologi i någon mån, samt att de vaktar på SD så att deras vänstervandring stannar upp eller bromsas in. SD har varit ohotat som det ”nationella” alternativet, med AFS kommer det inte längre att vara så och det är positivt.

Faktum är att också Åkesson, Karlsson och Jomshof kan komma att tjäna på detta. Om ett parti nu dyker upp som utmålas (och är) mer ”extremt” än SD så kan de innebära att Sverigedemokraterna framstår som ett alternativ för många som tidigare inte velat identifiera sig med ett ”ytterlighetsparti”. Steget från S eller KD kommer inte bli lika stort. Samtidigt kommer många som tröttnat på Sverigedemokraterna och kanske helt och hållet avstått från partitänk nu få en nytändning.

Så länge man tar ut någon seger i förskott eller inbillar sig att partiet kommer att skjuta iväg som en raket tror jag att man har alla förutsättningar för att skapa någonting hållbart och som på sikt kan få stor betydelse. Det är och förblir ett marathon som vi är inbegripna i, inte en sprint. Icke förty kan det också gå snabbt och saker kan ske som är omöjliga att förutsäga och det är inte omöjligt att man (om man ställer upp i valet 2018) får rejäla framgångar. Allt beror på om tiden är mogen eller inte, samt hur väl man spelat de kort man har på handen.

Armlängds avstånd är en god idé

Låt mig vara frank; alla uteslutningar som SD gjort genom åren har inte varit felaktiga eller ett utslag av korruption eller maktfullkomlighet. Många gånger är det kufar, rättshaverister och knepigt folk som åkt ut. Kanske har man använt svepskäl vid uteslutningen, men den har alltjämt varit korrekt. Efter 25 år i oppositionen vet jag vad man kan stöta på och att det kan sluta i katastrof om man inte aktar sig. Alltså bör också AFS vara försiktiga för det man inte vill ha in i partiet är personer som ser en chans att göra upp med Sverigedemokraterna. Partiet ska verka konstruktivt och dess blotta existens skall vila på behovet av ett politiskt alternativ till SD; inte revanschism!

Man bör också hålla en respektfull armslängd till den ”gamla” rörelsen. Det spännande med Kasselstrand och Hahne med flera är ju att de inte kommer från den gamla rörelsen – från min rörelse – så att säga. Skall man ägna sig partipolitik med ambitionen att få ett större genomslag tror jag det är positivt. Kort sagt, jag förväntar mig inte att bli inbjuden till partiets officiell lansering.

Det är också fullt förståeligt om Alternativ för Sverige inte ser det som sitt viktigaste mål att tråla medlemmar bland 40-åriga farbröder som än idag (och tills de dör) vägrar att ta avstånd från tidigare engagemang med prägel från 1930-talets Tyskland eller Italien, men jag förväntar mig att undertecknad inte får dörren i ansiktet om jag i framtiden får för mig att visa god vilja och ansöka om medlemsskap.

I grund och botten förväntar jag mig att Kasselstrand och Hahne beter sig som de hyggliga och hederliga människor jag tror att de är. Jag förväntar mig att de inte kommer avböja en eventuell framtida intervju hos Motgift av rädsla för att betraktas som ”skyldiga genom samröre”, samtidigt som de sätter sig ned med Aftonbladet eller public service. Jag begär inte att de ska göra reklam för mina böcker eller Motgifts magasin, men jag förväntar mig att de inte kommer att utesluta medlemmar som läser dem och tycker att de är bra. Faktum är att jag bara förväntar mig att de skall följa den nordiska idén som så väl formuleras i Eddan: gör rätt och räds intet! Och kanske, om de är kloka, lyssnar de också på vad gamla rävar som undertecknad och mina kollegor Dan, Jonas och Björn har att säga i olika frågor…

Med allt detta sagt återstår det bara att se vad som sker härnäst. Att jag kommer återkomma i ämnet kan tagas för givet.

Annonser

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Populära kommentarer

 1. Mycket intressant, speciellt att se hur de kommer skilja sig från SD (till det bättre). Därtill hur de hanterar själva organiserandet; en sak jag ser som eventuellt problematisk är alla de knepiga kufar som med rätta sparkades ut ur SD och som nu är sugna på revansch... dessa måste hållas på armlängds avstånd. Det är i vart fall för tidigt att uttala sig mer än så eftersom de inte har bekräftat något och därtill inte presenterat något program. Men jag hoppas att det blir bra, att grabbarna ställt in sig på ett marathon och att de inspireras av den traditionella nationalism som genomgår en renässans.

 2. Jag misstänker att det valt namnet med förhoppningen att man skall associeras till AfD och den framgångsvåg som de haft i Tyskland. I sig är ju namnet inte dåligt eftersom det förklarar vad det vill vara – ett alternativ för Sverige. Det återstår ju att se vad de fyller partiet med i form av ideologi och realpolitik. Både Kasselstrand och Hahne har huvudet på skaft och i SDU finns det många bra personer. Jag tänker vara optimistisk och hellre fria än fälla.

 3. Man får hoppas att Kasselstrand och Hahne plockar upp en del metoder från Trump. Finns ingen anledning att krypa inför media som SD har gjort. Trump är tydlig med att media är hans huvudsakliga fiende, inte Demokraterna. Ju mer han provocerar dem, desto mer avslöjar de sin partiskhet och tappar i förtroendekapital. Gör som Trump och kringgå medierna helt och hållet. Delta endast i intervjuer och debatter när de sker på era villkor. Använd twitter och andra sociala medier för att föra ut ert budskap. Tror även att Trumps regelbundna "town hall"-möten spelade en stor roll i hans valvinst. Behandla media med all respekt de förtjänar, dvs. ingen alls.

  Edit: Ändrade "torgmöten" tilll "town hall"-möten. Den väsentliga skillnaden är att man kan rikta sig till sympatisörer och kasta ut eventuella mötesstörare.

 4. Ska bli intressant hur partibildningen ter sig. Om ställningstagandena stämmer om att: "Höj straffen", "Stoppa asylinvandringen", "Sänk skatterna", "Rusta upp försvaret", "Stoppa feministiskt trams", "Ordning och reda i skolan", "Lämna EU" - så är det en bra början. Men med tanke på i vilket skick Sverige, som land; och generellt parlamentarisk-demokratiskt är så är det inte direkt svårt att författa ett attraktivt alternativ till den rådande ordningen. Skulle jag skriva ner några punkter som jag vill se, som ett svensk, etnonationalistiskt högerparti så skulle jag säga:

  Förstärkt nationell suveränitet: Sverige ska styras av svenskar
  Absolut nej till NATO när det kommer till militärallianser. Omedelbart utträde ur globalistiska FN. Omedelbart utträde ur Europeiska unionen för slippa EU:s fria rörlighet (Schengen skrotas givetvis), EU:s avgifter, miljöskatter och regleringar som inskränker på vanliga svenskars privatliv. Byråkrater i Bryssel ska inte bestämma hur svenskar lever i det här landet. Detta hade också öppnat upp för stora skattesänkningar.

  Sluta kriga, och sluta uppmuntra till regimskifte i andra länder
  Skrev om problematiken här: https://www.motgift.nu/2017/01/14/sveriges-skamliga-export-av-kulturmarxism/
  Det svenska försvaret ska skydda svenskar - punkt slut. Sverige ska inte kriga i Mellanöstern för USA och Israel som vi gjorde i Libyen. Sluta stödja allt NATO-relaterat, och sluta hetsa mot Ryssland, Vitryssland etc, s.k. bistånds/diplomatkrig.

  Bort med det generella biståndet till "u-länder"
  Svenska arbetare ska inte behöva betala ungefär 100 miljoner om dagen (38 miljarder om året) till u-länder. Det är inte den svenske arbetarens ansvar att betala för negrer i Afrika. Om någon mot förmodan skulle vilja göra det så existerar det redan befintliga frivilliga hjälporganisationer till syftet om folk vill skänka bort sin lön.

  Avskaffa det allmänna presstödet
  Om svenskar gillar det som skrivs i Svenska Dagbladet, Flamman eller ETC så betalar de och prenumererar på tidningarna i fråga. Staten ska inte diktera vilka tidningar som ska erhålla "presstöd" och då via skattemedel som folk jobbat in, ge tidningar pengar och då i realiteten vara tvångsfinansierade av människor som kanske inte ens gillar eller stödjer åsikterna som frontas av tidningen som erhåller "stödet". Nej, folket ska själva bestämma vad som står i medierna, det som är dåligt kan enkelt väljas bort och på sikt konkursas. På detta sätt blir media i Sverige mycket mer folklig och mindre totalitär.

  Avskaffa Migrationsverket - inför Repatrieringsverket
  Repatrieringsverket kommer titta på f.d. Migrationsverkets beviljade uppehållstillstånd och annullera dem. Därefter kommer ett hemvandringsprogram initieras med mottot: "Borta Bra - Hemma bäst!", där icke-européer får chansen att förverkliga sina drömmar i sina ursprungsländer.

  Avskaffa bidrag till invandrare i Sverige
  Det är omoraliskt att arbetsskygga invandrare ska leva på svenskens arbete, avskaffa bidragen rakt av för främlingar, detta ger också incitament till hemvandringen.

  Inför yttrandefrihet
  Avskaffa alla lagar och regleringar som hotar människans rätt att yttra sig i Sverige. Det vill säga lagar liknande hets mot folkgrupp etc, som gör att etniska svenskar måste vara försiktiga med vad de säger eller publicerar för allmänheten då de kan bli bötfällda av staten. Detta måste få ett stop, och det är väldigt enkelt att lösa - bara bort med de inskränkande lagarna samt avskaffa Diskrimineringsombudsmannen.

  Avskaffa Orwells 1984-övervakningssamhälle
  Avskaffa lagar som Ipred och FRA. Staten ska inte kartlägga eller övervaka svenskar i Sverige. Staten ska heller inte blanda sig i vilka yttranden och åsikter som publiceras på hemsidor på internet. Samma som föregående punkt, avskaffa lagar som inskränker Internet.

  Låt människor skydda sig själva, tillåt vapen
  Tillåt svenskar att försvara sig själva och sina familjer. Medborgare ska få rätten att äga och bära vapen.

Dessa kommentarer är från vårt forum, ge dig in i diskussionen på forum.motgift.nu

229 fler svar

Folk som diskuterar detta på forumet:

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Skaffa tröjan!

Besök Det fria Sverige för fler sjyssta kläder och accessoarer

Senaste filmklipp

Varning för falska nyheter!

Varning för falska nyheter!

 

Tro inte på gammelmedias lögner! Gör som mer än 6000 andra och skriv upp dig på Motgifts nyhetsbrev och få en sammanfattning av det viktigaste från Skandinaviens ledande svenskvänliga alternativmedia. 

Det är helt gratis och du kan säga upp din prenumeration när du vill.

Du är nu uppskriven på nyhetsbrevet - välkommen!