Sanningen om förbudsförsöket mot NPD undersöks i Motgift

Sascha Roßmüller
Som första svenska media genomför Motgift idag en intervju med en representant för det tyska nationalistpartiet NPD. Partiet, och försöket att förbjuda det, blev en världsnyhet igår och Motgift ämnar att försöka förstå läget i Förbundsrepubliken Tysklands demokrati bättre än de ytliga rubrikerna i gammelmedia.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Den 17 januari kom så det slutgiltiga beskedet att Tysklands Nationaldemokratiska parti​, NPD, inte förbjuds av den tyska författningsdomstolen. Hela processen i sig har varit underlig för oss som tror på yttrande- och organisationsfrihet, men tyvärr inte överraskande för de som också har en insyn i Förbundsrepubliken Tysklands syn på dessa frågor.

Motiveringen från författningsdomstolen lämnar dock öppet för intressanta men oroväckande tolkningar, då man menade att anledningen att man inte förbjuder NPD är på grund av dess ringa storlek (338 kommunala mandat, ungefär 5000 medlemmar). Däremot menar man att den nationalistiska politik NPD företräder är “författningsvidrig” då man utgår från att det faktiskt finns ett tyskt folk och att detta folk har suverän rätt till sitt eget hemland.

Detta kan tolkas som att NPD får fortsätta verka, men att de inte tillåts att växa utan att den skendemokratiska Förbundsrepubliken kommer att förbjuda dem.

För att reda ut dessa frågetecken har Motgift bjudit in Sascha Roßmüller från NPD:s partistyrelse för att delta i onsdagens direktsändning. Där kommer vi få veta bakgrunden till förbudsprocessen, få en bättre inblick i domen och dessutom “direkt från hästens mun” kunna förstå vad detta kan tänkas betyda för NPD, tysk nationalism och i slutändan det tyska folket.

Sändningen börjar 12:00 på Motgift 24 och vem som helst kan vara med och lyssna gratis. Programmet kommer även gå att höra som podcast i efterhand, men då exklusivt för Motgifts medlemmar. Att teckna ett medlemskap tar bara någon minut.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp