Integrationsprojekt i Östersund slutade med barnvåldtäkt

För ungefär ett år sedan lanserades ett integrationsprojekt på en skola i Östersund. "Ensamkommande flyktingbarn" tilldelades "kompisar". Nu står en 20-åring anklagad för barnvåldtäkt. Finns det en koppling?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Jag läser på Tino Sanandajis Facebook att mina värsta farhågor (som jag också uttalade) slog in. Låt mig rekapitulera. I slutet på 2015 uppmärksammade Motgift ett nytt projekt i Östersund. Det var Leif Hadefjäll från MC-klubben Templar Knights MC som lanserat “Nya Sverigevänner”. Syftet var att föra samman så kallade “ensamkommande flyktingbarn” med oklar ålder och svenska “kompisar”.  Projektet startades tillsammans med Jämtlands Gymnasium Wargentin.

Jag använde mycket hårda ord när vi talade om detta i Motgift och jag konstaterade att detta inte kunde sluta väl. Dels var det något sjukt med det hela och i synnerhet bilden på Hadefjäll och hans “killar” som han kallade de “flyktingbarn” han var god man till. En vuxen man som sitter med en tonårig kille i knät är bara fel.

Något är allvarligt fel med detta.

Jag påtalade också att det förr eller senare kommer leda till att någon råkar illa ut. Själva projektet, som skolan stod bakom, riktades mot samhällsprogrammet och det fanns flera som gärna ville bli en “kompis”… eller tilldelades en, vilket skedde.

Skolan, MC-klubben och Leif Hadefjäll lockade in unga (högst troligt och framförallt tjejer) att bli “kompis” med lycksökande “flyktingbarn” med grundinställningen att det hela är fullkomligt oproblematiskt.

Ett år senare kommer så nyheten att en våldtäkt skett på nämnda skola. En 13-årig tjej blev indragen på en toalett och våldtagen av en 20-årig man. Mannen är, enligt tingsrätten, medborgare i Syrien.

Är det långsökt att hävda att projektet “Nya Sverigevänner” har skuld i detta? Det tycker jag inte. Inte ens om den våldtagna flickan inte är en del av det, eller den misstänkte för den delen. Snarare är det tvärt om och det är inte första gången. Det handlar om de signaler som skickas ut och som gör barn och ungdomar försvarslösa i en verklighet som förnekas är som den är.

Jag sa, när vi talade om detta projekt i Motgift, att såväl skola som initiativtagaren själv är personligt ansvariga för konsekvenserna som kommer att följa – och det håller jag fast vid.

Också en sådan som Gustav Fridolin har sin skuld, tillika hela etablissemanget som gärna och villigt offrar unga för sin utopi. Han tyckte att man gott och väl kunde sätta “nyanlända tonåringar” i lågstadieklasser.

Priset för Hadefjälls “godhet”, Fridolins “medmänsklighet” och regeringens idé om Sverige som en “humanitär stormakt” betalde en 13-årig flicka som våldtogs på en skoltoalett i Östersund. Tycker de att det var ett pris värt att betala, det tycker inte jag.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp