Mitt nyårslöfte

Vad händer om bankerna tvingar in oss i ett kontantlöst samhälle? Björn Björkqvist funderar lite kring detta och ger samtidigt ett nyårslöfte.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Det kontantlösa samhället kommer allt närmare. Det må vara något som de flesta svenskar rycker på axlarna åt men faktum är att det är problematiskt på så många sätt.

Till att börja med: Ja, det är bekvämt med kort. Det är smidigt att kunna swisha pengar till en kompis istället för att behöva gå och hämta en hundralapp. Det är praktiskt att inte behöva gå runt med stora summor kontanter. Det är dessutom lönsamt för bankerna att slippa hantera sedlar och mynt, om man nu vill unna dem lite extra vinst.

Bankerna tar över vår vardag
Men i takt med att vi avskaffar kontanter så ger vi också bankerna och staten en enorm makt över vår vardag. Med det kontantlösa samhället försvinner möjligheten att handla anonymt. Visst, det kan försvåra exempelvis narkotikaaffärer men det skapar även hinder vid lagliga affärer. Du kanske inte vill skylta med att du handlar sexleksaker, köper mycket snabbmat eller att du köper nationalistisk musik. Du kanske har ett gemensamt konto med frugan men inte vill att hon ska se vart du handlat en födelsedagspresent till henne, eller vad den kostade.

Flera företag har redan nu upphört att ta emot kontanter. Det gäller exempelvis Svenska Bio som numera vägrar hantera sedlar och mynt, liksom flera regionala företag som driver kollektivtrafik. Det gäller också flera bankkontor. För att försvåra kontanthanteringen ytterligare har man dessutom tagit bort många bankomater i landet.

Människor med kontanter straffas
De senaste dagarna har vi sett ytterligare exempel på hur bankerna sätter käppar i hjulen för människor som vill använda pengar.

Ett exempel är småföretagaren Jan Karlsson som driver en kiosk i Huskvarna och som Expressen berättade om den 29 december. Karlsson har växelmynt värda över 25 000 kronor. Värdet är dock tillfälligt. Sverige håller som bekant på att byta valuta och till sommaren förvandlas Jan Karlssons 25 000 kronor till skrotvärdet. Han har försökt sätta in pengarna på sin bank, Swedbank, men de hanterar inte kontanter.

Ett annat exempel är en 91-årig kvinna i Kristianstad som under sitt liv lagt undan pengar hemma. Summan har gått upp till 108 000 kronor, berättar Svt. Sedlarna har nu blivit inaktuella och går inte att handla med i vanliga affärer, däremot kan man växla in dem på banken. Banken vägrade dock att ta emot pengarna med motiveringen att kvinnan inte kunde bevisa varifrån pengarna kommer. Kvinnan är aldrig dömd för något brott. Hon har bara valt att själv förvalta sina pengar eftersom hon inte litar på bankerna. På ålderns höst ville hon kunna unna sig lite extra men då hon inte sparat kvitton på varifrån hennes (säkerligen flera gånger om beskattade) pengar kom så blir de värdelösa.

Det bankerna här gör är att statuera exempel för att skrämma andra från att använda kontanter. Vem vill gå miste om 25 000 eller 100 000 kronor?

Vi är på god väg att bli världens första kontantfria land. En undersökning som presenterades av Riksbanken den 31 oktober i år visar att de flesta betalningarna i Sverige görs med bankkort, följt av kontanter och internetbank. Undersökningen visar också att det blir allt vanligare att betala med telefonen. 13 procent i Sverige har aldrig tillgång till kontanter. Fyra av tio anser enligt undersökningen att det är positivt att kontantanvändningen minskar. 63 procent säger att de klarar sig utan kontanter. Framförallt är det yngre som undviker kontanter och snabbt tar till sig nya sätt att betala på.

Det kontantlösa landet
Genom vårt sätt att agera ger vi bankerna ett enormt inflytande. Och bankernas vilja stämmer sällan överens med folkets. Den 29 december berättade klädföretaget Nordic Wear på sin Facebooksida att Swedbank stoppat företagets tjänster. Från och med den 1 januari 2017 kan Nordic Wear inte använda Internetbanken Företag, Telefonbanken FTG eller bankgironummer. De stängs också av från att använda Swish.

Händelsen är långt ifrån unik. Vi har många gånger sett hur nationalistiska organisationer, partier och företag fått bank-, och plusgirokonton avstängda liksom hur man hindrats från att använda andra banktjänster.

Tänk då ett helt kontantlöst samhälle. Bankerna kommer godtyckligt kunna bestämma vilka företag som ska kunna ta emot pengar. Just nu är det nationalister som drabbas av bankernas hat, i framtiden kanske det är marxister eller feminister. Har vi råd att ge bankerna detta inflytande över det politiska klimatet?

Mitt nyårslöfte
Jag har alltid förespråkat kontanthantering (i de fall då man inte kan byta tjänster och varor och helt slippa pengar). Jag vägrade in i det sista att ha ett bankkort som jag kunde handla med men till sist tog banken mitt uttagskort ur bruk och ersatte det med ett betalkort. Det tog tid innan jag använde det i en affär men plötsligt hände det och snart hände det flera gånger. I år har jag nog gjort en majoritet av mina inköp med betalkort. Det skäms jag för.

Mitt nyårslöfte blir därför att så långt det är möjligt använda kontanter istället för betalkort. Vill en restaurang eller biograf inte ha mina pengar får jag välja en annan som vill ta emot mina pengar. Jag hoppas att fler agerar likadant. Vi måste rädda kontanterna.

Tänk på din möjlighet att ge en hundring till grannpojken som klipper din gräsmatta. Tänk på din möjlighet att slippa få allt du köper registrerat. Tänk på möjligheten att ge ett kuvert med pengar till barnbarnet som fyller år. Tänk på möjligheten att kunna handla även när bankernas system ligger nere. Tänk på möjligheten att stödja åsiktsyttringar som bankerna inte tycker om.

Tänk på vår framtid!

Att använda kontanter istället för bankkort är en politisk handling.

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp