Jag blir glad när Svenska kyrkan tappar medlemmar

Svenska kyrkan idag (Foton: Björn Björkqvist)
Svenska kyrkan idag (Foton: Björn Björkqvist)
Handsken är kastad. Efter Magnus Södermans uppmaning till nationalister att stanna i Svenska kyrkan går nu hans radiokollega Björn Björkqvist ut och råder till motsatsen.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Precis som Magnus Söderman är jag inte medlem i Svenska kyrkan. Jag gick dock ur långt senare, närmare bestämt 2013. Det fanns många skäl till att jag stannade så länge trots att jag inte är troende kristen. Jag har tidigare skrivit om mitt beslut och varför det dröjde. Bland argumenten för att stanna kvar fanns Svenska kyrkans bevarande av kulturbyggnader liksom kyrkans lokala arbete som ofta ger mening och nöje åt inte minst våra äldre som så ofta glöms bort i vårt samhälle.

Magnus Södermans artikel riktas inte till mig. Han skriver till troende lutheraner. Han vill att protestantiska nationalister ska gå samman och påverka Svenska kyrkan i ett positiv riktning. Visst, det kan finnas mening med att göra det. Jag ser helt klart en poäng i att försöka påverka människor i en positiv riktning. Men att lyckas påverka hela Svenska kyrkan i en positiv riktning känns i dagsläget som ett omöjligt företag. I framtiden kan självklart kyrkan gå i en annan riktning men först när samhället i stort förändrats.

Jag kan se att såväl Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna förr haft relativt positiva idéer, även om de också haft mindre positiva. Vad de förr stått för spelar dock mindre roll idag. Även om Centerpartiet 1933 slog fast att man ville “bevara den svenska folkstammen mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement och motverka invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar” så står man idag för motsatsen. Centern drev också lokaler och tidningar vilka med tiden tagits över av andra. Idag är det Fredrick Federley och Annie Lööf som är partiet och ju färre lokaler och tidningar de styr över, desto bättre.

Samma sak tänker jag om Svenska kyrkan. Fädernes kyrka är struken ur psalmboken. Idag är Svenska kyrkan Antje Jackelén och Åke Bonnier och man driver ”Julupproret” för ännu större invandring. Det är deltagande i Pridefestivaler runt om i landet, utställningar om ”nazismens brott”, Elisabeth Ohlson Wallins bögbilder och hyllningar av Jonas Gardells hemmatolkningar av kristendomen. Man gömmer illegala invandrare och lobbar för öppna gränser. Man kör klockringning när nationalister besöker staden. Man är kort sagt det värsta sortens kulturmarxister. Jag kan inte med en procent av min lön stödja detta politiska arbete mot den svenska nationen och önskar att ingen annan gör det heller.

Visst, muslimer köpte Hammarkullens kyrka. Men hade de inte köpt den byggnaden så hade de köpt en annan eller byggt en ny. Det var inte heller någon gammal fädernes-kyrka det var frågan om utan en betongbyggnad från 1972. Jag har svårt att se att exempelvis någon av Gotlands 1100-talskyrkor lättvindigt skulle byggas om till muslimska skolor. I alla fall inte förrän muslimerna i en avlägsen framtid är i majoritet – en icke önskvärd utveckling som i så fall just Svenska kyrkan varit högst delaktiga i att driva fram med medlemmarnas passiva stöd och aktiva medlemsavgifter. Vi kan inte motverka islamiseringen genom att stödja dem som driver fram den.

Våra äldre kyrkor är kulturhistoria. I vissa av dem ligger våra kungar begravda och konsten i dem är ofta ovärderlig ur ett historiskt perspektiv. Men jag ser ingen anledning till att dessa ska förvaltas av ett gäng sossar i prästkrage. Svenska kyrkans tolkning av Bibeln är så urvattnad att man svårligen kan finna något kristet budskap där.

Jag ser hellre att man som nationalistisk protestant bildar egna kyrkor. På sikt kan man ju då köpa upp de kyrkor som Svenska kyrkan säljer ut. Som nationalist och protestant kan man försöka värva andra kristna. Man kan peka på förfallet i kyrkan och påvisa den egna tolkningen.

I nuläget finns dessutom inga nationalistiska alternativ i kyrkovalet. Man kan alltså inte rösta för en förändring.

Det finns goda människor som är verksamma inom kyrkan. Det finns präster som brinner för att ge stöd åt människor i krissituationer. Det finns lokala initiativ för att stödja fattiga människor. Genom körverksamhet, fikastunder och så vidare så ger man många människor hopp och förtröstan i en tid då samhället har övergivit dem. Men hur godhjärtade dessa människor och initiativ än är så är ändå verksamheten i klorna på andra krafter.

Svenska kyrkan är förlorad. Det behöver inte vara för alltid men just nu är det så. Svenska kyrkan är i händerna på människor med helt andra intressen än att förvalta fädernas kyrka. Precis som i Sverigedemokraterna finns säkert många vettiga medlemmar men dessa kommer inte åt makten.

Samhället behöver förändras. Jag tror inte att det kommer att ske genom fler medlemmar i Svenska kyrkan. Snarare kan ett försvagat Svenska kyrkan leda oss snabbare i rätt riktning.

Därför tillhör jag dem som blir glada när Svenska kyrkan tappar medlemmar, precis som jag blir glad när andra organisationer som kämpar mot svenskarnas rätt till sitt fosterland går bakåt. Den som kämpar för mångkultur ska backa. Det är den enda riktningen som är önskvärd.

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad








» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp