Makten att påverka har vi – nu måste vi förstå det på riktigt

Den här veckan har de yttrandefrihetshatande förlorat två strider. Nya Tider får komma till Bokmässan och Peter Jezewski får spela på ett hotell i Karlstad. Detta var inte självklart. Istället är det oppositionens framflyttade positioner och nationalistisk konsumentmakt som ligger bakom att det är möjligt.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Den här veckan har de yttrandefrihetshatande förlorat två strider. Nya Tider får komma till Bokmässan och Peter Jezewski får spela på ett hotell i Karlstad. Detta var inte självklart. Istället är det oppositionens framflyttade positioner och nationalistisk konsumentmakt som ligger bakom att det är möjligt.

Som mångårig regimkritiker är man luttrad. Man blir sällan förvånad över sådant som man utifrån andras reaktioner förstår att man borde uppröras över. Behandlingen av nationalister och invandringskritiker är ofta lagvidrig men trots anmälningar till polis, Justitieombudsmannen, Justitiekanslern eller Pressombudsmannen har diskrimineringen och brotten mot regimkritiker fått fortlösa utan reaktion från samhället. Vi nationalister tycker fel, menar man, och får därför också räkna med att behandlas fel.

Det har ofta hetat att nationalister inte tror på demokratin och därför inte förtjänas att ta del av demokratin. Däremot har det aldrig varit tal om att vi som inte uppskattar invandringen skulle få slippa betala för den. Vi ska bara bli fråntagna rättigheter men aldrig skyldigheter.

Nationalister har fått lokaler stoppade trots tydliga hyreskontrakt, kommunala tjänstemän har använt sin arbetstid åt att stoppa nationalisters hemsidor, Säkerhetspolisen har hotat tryckerier som valt att trycka åt nationalister, poliser har kontaktat nationalisters arbetsgivare, nationalister har fått sämre betyg i skolan för att de haft ”fel” åsikter, nationalistiska demonstrationer har förbjudits utan egentliga anledningar… Listan kan göras lång. I några extrema fall har till och med nationalister skjutits till döds av poliser utan att mördarna drabbats av ens disciplinära åtgärder.

På grund av att man är så luttrad blir man därför desto mer glatt överraskad när invandringskritiker får ta del av sådant som för andra är rena självklarheter. Vi har den senaste tiden sett två exempel som för de flesta kanske inte ter sig speciellt underligt men som för oss som i årtionden arbetat politiskt förvånas över och gläds åt.

Bokmässan tillåter Nya Tider, stoppar dem och tillåter igen

Bokmässan i Göteborg är Sveriges största bokmässa. För mig som intresserad av litteratur är det en av årets höjdpunkter. Utbudet är vid en första anblick brett. Här hittar man en mängd Bonnierförlag och tidningar och en bit ifrån den vänsterliberala tidningen ETC som satt i system att mjölka samhället på presstöd. Här finns flera religiösa församlingar och Vertigo med sin pornografiska litteratur. Här hittar man tankesmedjan Timbro, kopplad till Svenskt näringsliv och Hotell Gästis med Lenins barnhörna. Men tittar man närmare så är det ingen enorm bredd. Alla har det gemensamma att det kämpar för mer mångkultur, måhända på olika bevekelsegrunder.

När Logik Förlag för ett antal år sedan försökte köpa monterplats blev det tvärstopp. Logik passade helt enkelt inte in. Beskedet kom muntligt per telefon och innan kontrakt skrivits. Bokmässan drivs i privat regi och självklart är det deras rätt att neka förlag som de inte gillar och förutom någon artikel i en branschtidning var det inga medier som uppmärksammade Bokmässans beslut.

I år ville tidningen Nya Tider delta. De fick ja och kontrakt skrevs. Där, i det som för i princip alla tidningar och förlag är en självklarhet, blev jag förvånad. Snart började flera medier uppmärksamma att Nya Tider skulle komma och redan i ett tidigt stadium kopplades stiftelsen Expo in som kunde förklara att tidningen i princip är nazister eftersom de intervjuat någon från Nordiska Motståndsrörelsen. Snart ville flera vänsterfigurer inte vara med på Bokmässan. De var rädda för, eller ville protestera emot, ett monster som inte finns. De hatar något som Expo och journalisterna hittat på. En fantasiprodukt.

Bokmässan fick kalla fötter och lät meddela att de ångrat sig. Nya Tider var inte längre välkomna. Jag förvånades inte men protesterade naturligtvis genom mina kanaler. Men här hände något besynnerligt som knappast hade hänt för några år sedan. Många protesterade. Att jag och andra invandringskritiker skulle protestera är naturligtvis väntat. Att tryckfrihetsexperten Nils Funcke skulle rycka ut till yttrandefrihetens försvar var inte heller överraskande. Men nu kom protesterna från flera håll. I liberala Göteborgs-Posten kunde man på både ledarplats och i kultursidorna läsa skarpa fördömanden av Bokmässans hantering. En dag var även insändarsidan full av arga insändare som skällde på Bokmässan. Sådana insändare hade för några år sedan illa kvickt förpassats till det lilla runda arkivet under skrivbordet men nu fyllde de istället insändarsidan.

Samtidigt förhandlade Nya Tider med Bokmässan. Det fanns ett kontrakt och Nya Tider hotade med att stämma mässan om de bröt mot det. Bokmässan försökte köpa sig fria men Nya Tider vägrade. De hade rätten på sin sida och ville komma till Bokmässan. Till sist gav Bokmässan med sig och meddelade att Nya Tider åter var välkomna.

Peter Jezewski och Best Western hotell

Nästa exempel rör sångaren Peter Jezewski och hans medverkan på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg. Den här berättelsen börjar med att Sverigedemokraterna publicerade information om att de skulle ha en sommarfestival i anslutning till Jimmie Åkessons sommartal. Media slog bakut. Här fanns kända musiker som därmed skulle anklagas och angripas. Flera musiker blev rädda och avbröt sitt deltagande och påstod att de kände sig lurade. SD lät sig inte nedslås utan bokade nya och den här gången valde man att inte gå ut med dessa i förväg.

En av musikerna visade sig vara Peter Jezewski, tidigare sångare i the Boppers som gjorde 60-talsrocken populär för en ny generation på 1980-talet. Till Expressen berättade han att han inte bara valt att spela på Sommarfestivalen utan även sympatiserar med delar av Sverigedemokraternas politik. Det skapade en storm i det vattenglas som kallas Twitter. Vänstern som har som livsstil att gnälla på alla som inte tycker exakt som dem öste hat. The Boppers tog avstånd från sin tidigare sångare och stämningen var allmänt hätsk.

Resultatet blev att Best Western Gustaf Fröding Hotell & Konferens i Karlstad valde att ställa in en planerad julkonsert med Peter Jezewski. Åter började människor att protestera. Inte heller den här gången var jag ensam när jag skrev i sociala medier om bojkott mot hotellkedjan. Ledande Sverigedemokrater hotade med bojkott, i Gomorron med Magnus föreslogs aktiva kampanjer utanför hotellet och många människor ringde och avbokade sina planerade hotellnätter. Sverigedemokraterna lät också skicka ett brev där de frågade om de skulle sluta använda hotellkedjan, för stunden hade de beställningar för cirka en miljon kronor, eller om det skulle komma en ursäkt till Peter Jezewski.

I dag backade hotellet. I ett pressmeddelande berättar man att spelningen ska äga rum och att de bett Peter Jezewski om ursäkt.

Uppenbarligen insåg hotellet att de hade mer att förlora än att vinna på att avboka spelningen.

För några år sedan var det lättast att backa för vänsterns mer eller mindre förtäckta hot. Men nu tycks sakta men säkert situationen bli den omvända. Nu förlorar företag på att sätta sig upp emot invandringskritiker. Vi har blivit så pass många att vi har blivit en maktfaktor både politiskt och ekonomiskt.

Vad innebär detta?

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen gick ägarna för ett skoföretag ut och förklarade att de inte ville ha några Sverigedemokrater som kunder. Något år efter vajade de på konkursens brant.

Visst, jag är ingen Sverigedemokrat och är ingen aktiv läsare av Nya Tider. Men jag stödjer helhjärtat Peter Jezewski i hans modiga beslut att ge stöd åt Sverigedemokraterna och Nya Tider i deras försök att utmana etablissemanget på deras egen hemmaplan. Därför att alla aktörer inom den invandringskritiska sfären har varit lika utsatta. Sverigedemokraternas framgångar ger fler läsare åt Nya Tider. Nya Tiders arbete ger fler läsare till Avpixlat. Avpixlats artiklar väcker människor som vill veta mer och laddar hem Motgifts radioprogram. Motgifts sändningar skapar intresse för invandringsfrågan och ger röster åt Sverigedemokraterna. Allt går runt och jag hade naturligtvis kunnat nämna åtskilliga fler aktörer eller byta ordning. Det pågår ett enormt folkrörelsearbete där olika grupper, medier och partier arbetar för att skapa en förändring. Ideologierna är olika men vare sig man vill det eller inte gynnar vi varandra.

Inte minst gynnas vi alla nu när såväl Bokmässan som hotell Gustaf Fröding backar. Invandringskritiska röster ska finnas överallt. Det ska finnas bland montrarna på Bokmässan liksom i artisteliten. Peter Jezewski är ingen politisk musiker men bara att han sagt att han sympatiserar med SD normaliserar invandringskritiken. Idéerna bryter sig in i en miljö där de tidigare inte funnits. Peter Jezewski är naturligtvis inte den enda artisten som stödjer SD eller är trött på invandringen och vänstermaffian, men han är bland de första att bryta tystnaden. Det kommer dröja ett tag innan fler gör det. De första bryter isen men drabbas ofta av mycket spott och spe vilket får de andra att backa ytterligare något steg till en början. Men när det gått en liten tid blir det mer ofarligt att säga samma sak. Peter Jezewski tar smällen. Nu är det vår uppgift att se till att han landar mjukt.

Nu när vi har blivit en stark grupp gäller det att utnyttja det på många sätt. Vi bör inte i första hand använda den för bojkotter och riktad vrede utan för att hjälpa våra folkkamrater. Vi bör stödja svenskar och i första hand nationalistiska svenskar. Vi kan göra det lätt för företagare att vara nationalister. Tidigare var det omöjligt för en företagare att uttrycka sunda värderingar. I framtiden kan vi, om vi vill och riktar våra personliga resurser, göra att nationalismen blir en fjäder i hatten på nationalister.

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp