Är din beredskap god?

Efter några trygga årtionden i Sverige börjar vi alltmer höra och läsa om att befolkningen måste förbereda sig på kris och bekymmer. Ett tecken i

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Efter några trygga årtionden i Sverige börjar vi alltmer höra och läsa om att befolkningen måste förbereda sig på kris och bekymmer. Ett tecken i tiden.

Under det kalla kriget med rädslan för en våldsam sammandrabbning mellan öst och väst (med eller utan kärnvapen) var svenskarna väl förberedda. När jag föddes, 1977, hade i stort sett varje hus ett fungerande och väl utrustat skyddsrum och hade man inte det var medborgarna informerade om vart sådana fanns. Och en gång i månaden ljöd hesa Fredrik över nejderna (idag är det en gång i kvartalet).

Mina far och morföräldrar växte upp i en helt annan värld än den vi nu lever i. Minnen från två världskrig, ransonering och beredskap samt ett mer traditionellt och enklare liv gjorde dem väl lämpade för att hantera sådant som skulle få dagens svenskar att drabbas av panik.

Också min föräldrageneration, födda under andra världskriget, är annorlunda. De är, i gemen, inte lika uppslukade av “slit och släng” och minnena från det osäkra kalla kriget finns där.

Min egen generation och yngre är hopplösa. Detta kanske inte är så konstigt eftersom vi växt upp i – nästan – den bästa av världar, långt från krig och elände och med god ordning i samhället så att vi alltid kunnat äta oss mätta. Inte ens ubåtsjakt i Hårsfjärden kunde ändra på känslan av trygghet, och när sedan politikerna började avveckla försvaret så var signalen tydlig: allt är lugn, låt oss fokusera på oss själva och våra karriärer…

För ett par år sedan (får jag för mig) hände något. Jag minns att radion hade en vecka där temat var hur man skulle förbereda sig för en kris. Sedan var det som vanligt igen. Tills nu. Under de senaste två åren uppfattar jag det som att det blivit mer frekvent med artiklar och reportage om att man ska “vara förberedd”.

Civilförsvarsförbundet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har aldrig upphört med att försöka förmå folk att tänka ett steg längre, däremot har det blivit mer intressant för gammelmedia att lyfta fram deras uppmaningar.

Senast i raden är Sveriges television Dalarna som igår rapporterade om när 100 000 boende i området här om sistens blev utan ström och fick klara sig med ett skakigt mobilnät. Karin Jonasson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Dalarna, får frågan om vi tar för mycket för givet:

– Ja jag kan tro att vi tar mycket för givet. Och det är nog därför man försöker vara tydligare nu från myndigheterna om att 72 timmar ska ni kunna klara er själva. Och det är lite det som vi förväntar oss av er som privatpersoner.

Självfallet vill ingen ropa varg och skaka båten, men jag har känslan av att läget är värre än man tror. Det är inte så att vi står inför en total och allomfattande samhällskollaps, men infrastrukturen har urholkats rent generellt. Tekniken finns, och kunnandet likaså att kunna lösa störningar, men jag misstänker att resurserna är begränsade till den grad att ett större problem (eller flera samtidigt) skulle få allvarliga konsekvenser.

Det är som med försvaret. Vår tidigare ÖB konstaterade att Försvarsmakten visst kunde utföra sitt jobb med bravur… under en vecka och bara i vissa delar av Sverige.

Än så länge är det bara små sprickor i fasaden Sverige. Den som tänker på dem ser det tydligt. De kommer att bli fler, och djupare med tiden. Nu är det inte om krisen kommer, snarare när.

Att kunna klara sig själv i 72 timmar är en bra idé. Dock tror jag att det vore ännu bättre om man siktade på en månad.

Resurser:

Civilförsvarsförbundet: “Är du förberedd när en kris inträffar i samhället?”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Om skribenten

Magnus Söderman

Magnus Söderman

En etnisk svensk man som befinner sig mitt i livet; opinionsbildare, författare och radiopratare på Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp