Vill vi ha en politisk polis?

Under årets Pridedemonstration i Stockholm försvann skillnaden helt mellan våldsamma demonstranter och poliskåren. Är detta en utveckling som någon verkligen vill ha?

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Under årets Pridedemonstration i Stockholm försvann skillnaden helt mellan våldsamma demonstranter och poliskåren. Är detta en utveckling som någon verkligen vill ha?

Sverige har problem. I helgen genomfördes den numera årliga Prideparaden i vår huvudstad. Där gick vår statsminister tillsammans med extremfeministen Veronica Palm. Där gick läderbögar och utkommenderade barn, de senare kan omöjligt känna till Prides historia eller ha kunskap om de politiska krav som ställs av Pride.

Men här gick också uniformerade poliser och militärer. Bland dessa fanns överbefälhavaren Micael Bydén. Här börjar det bli problematiskt. Att politiker dansar när lobbygrupper vill det är vi vana vid, men det är bekymmersamt när försvarsmakten och polisen dansar efter lobbyisternas pipa.

Priderörelsen är nämligen inget annat än en politisk lobbygrupp som lyckats så väl i sitt arbete att ingen får ifrågasätta dem.

I lördags blev detta extra problematiskt. Nordisk Ungdom genomförde en fredlig motdemonstration mot Prideparaden. Deltagare i Pridedemonstrationen blev arga och gick till angrepp mot Nordisk Ungdom. Aggressivast var deltagarna i polisuniform. En demonstrant hoppade av sin cykel och började slåss, med cykeln som tillhygge. Andra red rakt emot demonstranterna och en cyklist drog fram en batong och började slå mot en motdemonstrant.

Bara i diktaturer brukar den uniformerade poliskåren delta i politiska demonstrationer och misshandla människor som uttrycker missnöje.

När man tittar på filmerna från Pride ser man hur demonstranter, både uppklädda för sammanhanget och i polisuniformer tillsammans rusar mot Nordisk Ungdom. Skillnaden mellan våldsamma demonstranter och den statliga ordningsmakten var här helt utsuddad. Det är tragikomiskt.

Pride-demonstrationerna inleddes efter att våldsamma anarkister och så kallade afroamerikaner startat upplopp mot polisen sedan de slagit till mot en svartklubb som bögar samlades på. Åren har gått och idag kravallar polisen tillsammans med pöbeln. Kommer vi om trettio år se poliser göra gemensam sak med Black Lives Matter-rörelsen och angripa alla som inte ställer upp på svart rasism?

Om skribenten

Björn Björkqvist

Björn Björkqvist

Skribent som efter cirka 20 års skrivande för olika tidningar och hemsidor slutligen hittat hem till Motgift.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp