Svenska röster som ger hopp

Girl sitting in bookstore
Sommaren är inte slut ännu så tid finns att slänga sig i hängmattan med en bok. Annika har läst Svenska röster som förvisso har några år på nacken. Men den håller än. Kanske är den något för dig.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Svenska röster är en novellbok. Bakgrunden är en novelltävling som Nordiska Förlaget utlyste och boken är ett urval av de bästa tävlingsbidragen. De är av olika kvalitet och längd och behandlar flera olika ämnen, alla kopplade till de problem Sverige står inför. Det som gör att boken berör mer än annan skönlitteratur är för att den behandlar en vardag vi kan se runt omkring oss, eller beskriver möjliga framtidsscenarion. Novellerna beskriver Sveriges belägenhet på ett sätt som, hur spännande och bra novellerna än må vara, lämnar en bitter eftersmak.

Nationell skönlitteratur är oerhört viktig, tyvärr finns inte mycket att välja på i gengren. Den vinnande novellen är ”Ett samtal med psykologen” av Henrik Johansson. Han har även skrivit ”Vattnet under broarna” som är en välskriven samling noveller och ”Sista steget” som är en spännande bok där man känner igen personerna som beskrivs i boken från etablissemanget och den beskriver en framtid som är en häftig tanke. I ”Vattnet under broarna” finns även en novell som är kopplad till den vinnande novellen i Svenska röster.

Flera av novellerna i Svenska röster handlar om våldtäkt, så också den vinnande novellen. Det är våldtäkter och sexuella ofredanden som genomsyrar vårt land varje dag och detta är ett av de tydligaste exemplen på vad mångkultur av det slag vi har i Sverige, leder till. Att bry sig om unga flickor som far illa av sexuellt våld tycks vara nationella förbehållet. Att dra slutsatsen att detta är riktat mot landets män som en krigsförklaring är det också bara nationella som gör. Våldtäkt är inte på något sätt oaccepterat i samhället vi lever i, man ser det knappt som ett brott och förövarna får löjligt korta straff, speciellt om de är invandrare. Att detta, något av det värsta man kan göra mot en ung tjej, inte tas på allvar är ett enormt svek mot en hel generation. Att detta då blir temat för flera noveller är inte konstigt då det skapar så mycket ilska och hat. Nationella visar överlag att dem bryr sig om sitt folk och söker en gemenskap, man bryr sig om de gamla, de unga och kvinnor. Moralen är hög och principerna fasta.

Följaktligen handlar också flera av novellerna om hämnd. En person som hämnas återupprättar sig själv. Nietzsche beskriver den som hämnas som ädel i sin natur. Han menar att det finns personlighetstyper, en aktiv (hämndgirig) och en passiv, men frågan är om inte alla människor kan drivas till hämnd vid en oförrätt. I ”Ett samtal med psykologen” drivs huvudpersonen till hämnd efter en mycket lång process. Svensken är inte uppfostrad till hämnd och har det kanske inte heller i sitt lynne. Att upptäcka att man blivit vilseförd och lurad är förknippat med skam och vanmakt, därför är det faktiskt svårt för många att erkänna att man blivit vilseförd. Ett vilselett folk är ett folk som inte vill stå till svars inför sig själva. Förr såg man det som en moralisk plikt att hämnas en oförrätt, man blev vanärad om man inte gjorde det. Idag har vi ingen sådan uttalad plikt mer än mot oss själva. Det är befriande att läsa om rättvisans hämnd och man kan undra varför inte fler kräver en egen rättvisa när systemen inte straffar förövare. Svenskar har med tiden gjorts till Nietzsches passiva personlighetstyp, redan på förskolan och i skolan lär vi oss att inte försvara oss, vi knyter näven i fickan. I vissa situationer är det förstås bra men på det stora hela gör det oss väldigt illa.

Novellen ”Vita lögner” handlar om den enorma naivitet många svenskar besitter. De ser världen inte för vad den är utan för vad dem vill att den ska vara. Människor som vaknar upp och inser sig vara lurade av statsmakten har också en plikt, gentemot sig själva och andra, att agera. Vare sig det är genom hämnd eller annan aktivism så ställer det stora krav på individen och långt ifrån alla är redo. I ”Vita lögner” är naiviteten löjeväckande men ser man sig omkring så inser man att en del faktiskt har gått så långt. Vi hör tjejer försvara våldtäktsmän; vi hör föräldrar som är oroliga för rasism när deras barn blivit mördat. Då inser man hur otroligt effektivt manipulerade en del svenskar faktiskt är. Men som i ”Ett samtal med psykologen” eller ”Förövarna” kan man komma i ett läge då man måste vakna upp och se verkligheten, för sina barns skull, för sitt folks skull. Frågan är hur man agerar då, vad som är ens plikt och vad som är moraliskt riktigt.

”Strandhugg” är en intressant novell. Den bygger på en verklig händelse, vikingaattacken i Lindisfarne, England år 793. Vikingar från Norden attackerade klostret där och dödade flera munkar. Huruvida detta var ett angrepp mot kristendomen får vi nog aldrig veta men det är det författaren utgår ifrån. Över lag var kristnandet av Norden en fredlig process även om protester naturligtvis måste ha funnits. Novellen återspeglar dagens situation då återigen människor med en främmande kultur och religion tar sig in på svensk mark, men som författaren skriver; så länge det finns någon som håller kampen levande så finns det hopp.

Denna bok ger hopp, det finns många som är beredda att kämpa för Sverige och det är minoriteter som har lett de stora omvälvande förändringarna i världen och vi lever verkligen i förändringens tidevarv. Hopp får jag också genom att läsa om hur viktig moralfrågan är för nationella. Ett samhälle utan moraliska sunda normer är svårt att leva i och tenderar att bli kaosartat. Nationella lägger större vikt på principer och högre värden än på materialism. I den identitetslösa världen vi lever i kan vi välja att antingen vara konsumenter som gynnar oss själva, eller så strävar vi efter ett ideal som är större än en själv och försöker överlämna en bättre värld till sina barn. Boken kan vara en början till att öppna ögonen och se vad som faktiskt händer.

”Förrått blod” är den novellen som berörde mest ihop med vinnarbidraget. Den är stark och har ett vackert språk. Frågan kring aborter är en ickefråga för många svenskar, det är kristna och nationalister som det är viktigt för. Svenskarna ska bekosta massinvandring av folk som är oss helt främmande och som vi inte vill leva med. Vi ska bekosta deras barnafödande medan vi själva uppmuntras att göra abort och istället ”utveckla oss själva”, som om det inte är det man just gör genom att få barn. Detta är den yttersta ondskan, ondskan i att döda över trettiotusen foster om året, ondskan i att jobba för att finansiera sin egen undergång.

Av Annika

Svenska röster finns att köpa här.

Om skribenten

Insändare

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp