Nästa finanskris runt hörnet — är du beredd?

Vi står inför en ekonomisk kollaps av proportioner vi aldrig sett tidigare. Motgift Dan Eriksson blickar ut över några av de tydligast överhängande hoten, och spår hur dagens makthavare kommer försöka lösa dem. Deras lösning är dock varken rätt eller riktig menar han, utan ger istället förslag på hur nationellt sinnade bör agera inför det som komma skall.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Vi står inför en ekonomisk kollaps av proportioner vi aldrig sett tidigare. Motgift Dan Eriksson blickar ut över några av de tydligast överhängande hoten, och spår hur dagens makthavare kommer försöka lösa dem. Deras lösning är dock varken rätt eller riktig menar han, utan ger istället förslag på hur nationellt sinnade bör agera inför det som komma skall.

Att det moderna finanssystemet, med privata vinster och socialiserade förluster, är ohållbart står nog klart för de flesta. Finanskrisen 2008, som till ytan kan sägas ha startat med banken Lehman Brothers sönderfall och konkurs, påverkar många människor än idag. Därför blir det extra otrevligt när vi nu ser hur ännu större banker är på väg åt liknande håll, vilket skulle få än mer katastrofala följder.

Jättebanken Deutsche Bank har halverat sitt marknadsvärde bara i år, och situationen ser riktigt illa ut. Simon Jack på BBC har till och med kallat den tyska banken för “världens farligaste bank” på grund av dess utsatta läge. I Italien, det land i EU med näst sämst bankfinanser efter Grekland, utspelas nu scener som påminner om en bankrusning. Credit Suisse, en annan bank med stora problem, har gått ut och varnat för att en ny lågkonjunktur skulle kunna få eurozonen att braka samman.

Vi bygger upp mot en jättekris. Lägg till detta också varningen om ett stundande europeiskt inbördeskrig, och hur de kraftigt finansierade Black Lives Matter i USA planerar fler upplopp, kravaller och mord i USA för att tvinga fram ett undantagstillstånd och stoppa höstens presidentval, så är det tydligt att vi har en tuff tid framför oss.

I Sverige har man försökt bota de värsta symtomen med minusränta, för att få människor att låna och konsumera mer och på så sätt artificiellt hålla igång den heliga “tillväxten”. I samband med finanskrisen gick flera stater, inklusive Sverige, in med enorma “räddningspaket” där privata banker räddades av skattepengar – något som gjorde bankerna till de stora vinnarna i finanskrisen medan miljontals hederliga människor förlorade arbeten, hem och i värsta fall livet.

Du kommer få betala även denna kris

Nu står vi på randen till nästa kris, och den kommer slå ännu hårdare än den förra. Även denna gång kommer vi få se hur man kommer försöka rädda det sjuka systemet med dina och mina skattepengar, istället för att låta det dö den ovärdiga död det förtjänar.

För det är tyvärr vad som behövs. Den totala kollapsen av det moderna, urspårade finansiella systemet som bara verkar till att konservera makt och rikedom hos dess arkitekter och huvudmän. Men ingen modern demokratisk politiker skulle våga gå den vägen idag, och låta samhället falla, eftersom det inte vore opportunt. Det vore inte enkelt, och att se folket i ögonen och förklara för dem att de blivit lurade och bedragna, att de utnyttjats i ett hänsynslöst pyramidspel, är inget framgångsrecept för den som vill få röster i nästa val.

Att det är det rätta och riktiga att göra är sällan nog för moderna politiker.

Som nationellt sinnade och motståndare till den urspårade globaliserade roffarkapitalismen kan vi nog tyvärr bara invänta kollapsen, och försöka upplysa så många människor på vägen. Vi måste också i så hög grad som möjligt se till att inte skuldsätta oss till det här systemet, och arbeta för att göra oss så oberoende av det som möjligt.

Det är inte enkelt, och det är inte alltid kul. Men det är den enda vägen framåt.

Och det är rätt och riktigt att göra.

Om skribenten

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Född 1982 och uppvuxen i Skogås söder om Stockholm. Flyttade utomlands redan 2007 och är numer bosatt med familj i Berlins utkanter.

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp