2 000 “flyktingar” till insjö-ö

Exemplet Ivön visar tydligt att mark- och fastighetsägare är beredda att göra vad som helst för att sluta lukrativa avtal med Migrationsverket – oavsett hur absurt det man erbjuder är.

Stötta Motgift

 kr. 

Välj din donation

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 kr. 

Exemplet Ivön visar tydligt att mark- och fastighetsägare är beredda att göra vad som helst för att sluta lukrativa avtal med Migrationsverket – oavsett hur absurt det man erbjuder är.

I Ivösjön ligger ön Ivön. Med sina 1 500 hektar är det Skånes största ö, men särdeles stor är den ändå inte. På ön bor 137 personer. Men snart blir det rejäl tillökning, om Migrationsverket och Svenska Semesterhem får som de vill. 2 000 asylsökande vill man nämligen kunna placera på ön.

Självfallet borde idén avfärdas som absurd redan från start och sannolikheten att Migrationsverket till sist kommer skriva kontrakt med Svenska Semesterhem är ganska liten. Dels är kommunikationerna begränsade och det krävs ny anläggning av vatten och avlopp för att ens kunna få upp de modulhus företaget vill slå upp. Till råga på allt säger kommunen att man inte kommer godkänna byggloven som lämnas in och rent generellt är alla överens om att det hela är en dålig idé.

De boende på ön kan nog vara ganska lugna. De kan fortsätta leva i sin privata lilla Bullerby och när det är dags att rösta blir det väl på samma gamla politiker som vanligt. Man lyckades komma undan denna gång med blotta förskräckelsen men läxan lärde man sig säker inte.

Den springande punkten i denna historia ger en insikt som var och en måste ta till sig. Företag som ser möjligheter att tjäna sig en hacka på skattepengar från Migrationsverket har inga problem med att erbjuda vad helst de har… som i fallet Ivön, där tanken är att campingplatsen skall få modulhus.

Svenska Semesterhem struntar fullständigt i de boende på ön, de 137 man tycker ska ta emot 2 000. Man tänker på sina vinster. Detta ser vi upprepas på ort efter ort där fastighetsägare, campingföreståndare och hotell ser chansen att dryga ut kassan, oavsett konsekvenserna för orten.

Här gäller det att se det positiva. Migrationsverket är hopplöst att försöka få att ändra sig och kommuner inte helt enkla. Däremot är det mycket enklare att övertyga enskilda affärsidkare om att de bara har att förlora på att hyra ut till Migrationsverket.

Som kommuninvånare är det sällan man, som de boende på Ivön, blir uppbackade av kommunen – det innebär att man får ta saken i egna händer och försöka resonera med vederbörande som är påväg att sälja ut sig till Migrationsverket.

Det gäller bara att ha rätt argument.

Om skribenten

Redaktionen

Redaktionen

Logga in

Du är inte inloggad
» Glömt lösenordet?

Varukorg

Senaste filmklipp